Dossier Kunstmatige Intelligentie

Als makke schapen lopen mensen achter de door bedrijven ontwikkelde nieuwe technologieën aan‘.

26.02.2023

De mensheid is zo gefascineerd door de door bedrijven ontwikkelende technologieën dat het zicht op de werkelijkheid verloren dreigt te gaan. Door ‘gratis’ beschikbaarheid van nieuwe technologieën worden mensen tot consument gemaakt en zij laten zich hiermee -vrijwillig- inpalmen.

Kunstmatige intelligentie (AI artificiële intelligentie/ Engels: Artificial Intelligence) is er voor mensen zonder eigen intelligentie (het woord zegt het al: kunstmatig), mensen die zelf geen boek meer willen lezen (of op een ander vlak). In feite kan iemand met een computer met een kunstmatige intelligentie programma zich voordoen als literair deskundige die alle boeken van Thomas Mann (Duitse schrijver 1875-1955) heeft gelezen zonder ooit echt een boek van hem gelezen te hebben.

Gebruik in de wetenschap valt er niet onder, daar kan snel resultaat van een vraag goed zijn.

In de kunsten is kunstmatige intelligentie voor kunstenaars die zelf geen creativiteit hebben en slechts met het werk van anderen iets (iets) kunnen maken. Veel kunstenaars zullen nooit verder komen dan het nadoen van anderen. In de muziek zien we het beste voorbeeld. Een song van de Rolling Stones. We horen de eerste gitaaraanslagen van Start Me Up en iedereen weet welk nummer dit is. Naspelen is mogelijk, maar het gaat er natuurlijk om dat men een nummer zelf schrijft. (Te denken valt ook aan Sting, Anouk, Peter Gabriel, Bruce Springsteen, Beatles (ea.) die allemaal hun songs zelf schreven, opnamen en uitvoerden).

Het kernwoord in onze cultuur is: snelheid.

Lees ook Spiegeltjes en kralen.

Update 09.05.2023

“Technologie moet niet de moraal van een maatschappij bepalen”, schreef ik in de jaren 1990 (30 jaar geleden), waarmee ik bedoelde dat bedrijven uit commerciële overwegingen nieuwe technologieën op de markt brengen die een maatschappij ingrijpend kunnen veranderen. Facebook was al 10 jaar bezig en de schaduwzijden waren duidelijk (beïnvloedingen verkiezingen) toen de EU wakker werd en er iets tegen ging ondernemen. AI kunstmatige intelligentie past in hetzelfde patroon. Als een konijn dat op een weg blijft zitten en naar de koplampen van een auto kijkt, zo kijkt de huidige mens naar de aanstormende kunstmatige intelligentie die, dat is duidelijk, de maatschappij ingrijpend zal veranderen (is nu al gaande).

Het gedachtegoed van de interessante Canadese wetenschapper-filosoof Marshall McLuhan (1911-1980) indachtig is AI een volgende stap in VERSNELLING van communicatie en technologie in media en cultuur: Oude geschriften> boekdrukkunst> telegraaf/telefoon> radio> tv> chip/internet> AI. McLuhan, bekend van ‘the Medium is the Message’ (het gaat niet om de inhoud maar om het medium (boek, TV) zelf dat ons beïnvloed), zag de gevaren van technologie als zodanig, technologie dringt het leven van mensen binnen, maar ze kunnen niet mee omgaan. Op mijn vakgebied de fotografie is duidelijk dat het nu simpel is om op bestelling met tekst een foto te maken met AI, de foto wordt bijeengesprokkeld uit het gehele internet, wat kannibalisering genoemd kan worden, want er wordt (onherkenbaar) gebruik gemaakt van werk van anderen om iets nieuws te maken. AI is voor uitgevers heel goedkoop. Een redacteur van een krant zegt tegen de fotoredacteur: we willen voor de zaterdagkrant een foto van een oud echtpaar op een bankje in het park dat duiven aan voeren is. Ik maak er even een zegt hij en toets de tekst in, binnen 5 minuten is er een foto van niet bestaande mensen, geen portretrecht nodig, de kosten zijn minimaal. We zullen niet meer weten wat echt is en wat nep (fake) is. Dat ik in 2015 bij mijn project StreetLife ben gaan vermelden ‘Taken from real life, no photoshop, no filter’ is geen toeval, want ik zag het aankomen dat technologie zou gaan domineren boven inhoud. Wat overblijft is actuele nieuwsfotografie en fotografie met een heel persoonlijke aanpak.

Update 13.05.2023

Spreken van de wereld is in rep en roer over Artificial Intellegence/AI/Kunstamatige Intelligentie is een understatement….

Lees ook (als er tijd voor is): Over kennis en wijsheid over Oppenheimer en Teller over de nieuwe technologische uitvinding in de jaren 1940 de atoombom, want die vergelijking wordt gemaakt.

Update 22.05.2023

De AI mens (21e eeuw). Een advertentie vandaag in een krant voor een zomerkamp kunstmatige intelligentie (AI), ChatGPT en artificiële fotocreatie en meer. De aan te leren vaardigheden worden skills genoemd. Het gaat digitaal en kost 400 euro.

Als makke schapen lopen mensen achter de door bedrijven ontwikkelde nieuwe technologieën aan (met commerciële doelstellingen), nee ze lopen niet ze hollen er achteraan. Deskundigen vrezen de ontwikkeling van AI en denken aan een tijdelijke pauze. Het gaat er echter nu om wie de SNELSTE is, wie snel is wint, anders verlies je. 30 jaar geleden na de val van de Muur en communisme noemde ik kapitalisme ‘gecultiveerd egoïsme’ (en dat gaat de mens heel goed af). Echter als men 30 jaar lang liberaal-kapitalisme stimuleert en op school aanleert dat nastreving van je eigen welvaart en geluk het hoogste levensdoel is en ieder sociale aspect wegdrukt dan ontstaat de huidige hyperindividualistische mens die zich van de maatschappij heeft afgekeerd en aftroeven van de medemens tot hoogste doel maakt. Ook de bitcoin (virtuele waarde) is een cultuurverschijnsel, goed voor korte termijn winst, maar magneet voor criminelen en mensen die met de belastingdienst niets te maken willen hebben.

Update 03.06.2023

“Een programmeerfoutje in een handelsalgoritme kan tot veel onrust op de (financiële) markten leiden”. Hoofd AFM (toezichthouder op financiële zaken) adviseert partijen in de financiële sector om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) in hun risicomodellen op te nemen. (Uit de Volkskrant). Als de handelsbeurzen in crisis raken is de verantwoording dat er geen fouten zijn gemaakt, maar dat het door automatische processen komt (dit is nu al het geval maar dat zal toenemen). We leven in een door-en-door vercommercialiseerde kapitalistische wereld waar (veel, niet alle) mensen als makke schapen achter de door bedrijven ontwikkelde nieuwe technologieën aanlopen en ‘de’ politiek niet weet hoe te reageren. De EU is bezig met onderzoek. Komt terug in mijn analyse: “Bedrijven hebben nu meer macht dan overheden, ze werken wereldwijd, hebben meer geld en betere mensen in dienst”. (Geschreven in 2015 in ‘Het einde van het Kapitalisme’).

Aanvullingen en wijzigingen mogelijk.

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, geschiedenis, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s