De Grote Verwarring

14.03.2019

Na gisteren, waar in 1 dag een diepgaand rapport werd gepresenteerd over de maatregelen die genomen moeten worden en de kosten ten aanzien van de klimaatsverandering en de minister-president een uur later al reageert met maatregelen waar hij zich jaren tegen heeft verzet (CO2 heffingen voor bedrijven en verlaging energieheffing) en al de discussies daarover, denk ik dat we wel kunnen spreken van het tijdperk van De Grote Verwarring.

We zagen eerder iemand die in zeer korte tijd van mening veranderde in het zicht van politieke onrust (revolutie): Koning Willem 2 in 1848 die met hulp van liberaal Thorbecke veranderde van conservatief naar liberaal (zoals de overlevering zegt in 1 nacht). Volgende week verkiezingen…

De commentaren op de sociale media zijn gênant, iedere onbenul (inclusief enkele politici) noemt zich tegenwoordig klimaatdeskundige en legt jou even uit hoe goed CO2 eigenlijk wel niet is en dat die klimaatwetenschappers uit 195 landen maar wat kletsen en het hele verhaal nep (een hoax heet dat tegenwoordig) is. Het heeft ook iets met ons onderwijs te maken, maar dat bleek al tijdens de discussies over de VOC tijd: veel mensen weten van niets.

Zoals eerder gezegd moeten we een onderscheid maken tussen feiten die de klimaatsverandering staven en de maatregelen die genomen moeten worden, want nu ontkennen veel mensen de feiten omdat ze (terecht) bezorgd zijn over hun toekomst. (Zie Dossier Broeikaseffect).

Update 15.03.2019 (1 dag Later)

O, de snelle reactie van de minister-president Rutte blijkt al in januari te zijn voorbereid. Knap staaltje politiek handelen: je weet dat de burgers ontevreden zijn door de verhoging van de energiekosten en het uit de wind houden van het bedrijfsleven, maar je wil blijven regeren, dus na het rapport en een week voor de verkiezingen, waar de regeringspartijen op verlies staan en doorregeren door het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer zeer moeilijk wordt, neem je argumenten van de oppositie over en belooft een lagere energierekening en meer lasten voor het bedrijfsleven. Zelfs de Christen Unie doet mee aan deze opzet, want dat er in januari al over werd gesproken werd door hr Segers, een door en door fatsoenlijke man, in een tv programma geopenbaard. De oppositie is nu een aantal argumenten uit de handen geslagen en het verlies bij de verkiezingen volgende week zal worden beperkt.

Mensen die er kijk op hebben weten dat nieuwe algemene verkiezingen tot chaos gaan leiden. Forum voor Democratie met hr Thierry Baudet (ontkent klimaatsverandering) heeft schijnbaar het stokje overgenomen van Partij voor de Vrijheid (wil een complete godsdienst verbieden) van hr Wilders en staat in de peilingen op een enorme winst. We zijn sinds Pim Fortuyn 20 JAAR geleden niet veel opgeschoten, Nederland is in een structurele staat van onvrede en ‘populistische’ oppositie geraakt waardoor versplintering van politieke partijen en polarisatie zijn opgetreden. Dat komt door het beleid van de gevestigde partijen VVD, CDA, PvdA en D66 (dat begon al in de jaren 1990, misschien zelfs al in de jaren 1960, ik schrijf er al jaren over onder andere in Dossier Migratie, zie zijbalk rechts).

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog is onafhankelijk en komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, journalistiek, klimaat, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s