Earth Day / Dag van de Aarde (2020)(2021)(2022)

Earth Day April 22 2020. Dag van de aarde 22 april 2020. (Met Update 2022)

De coronapandemie heeft de hele wereld geraakt, de sociale en economische gevolgen zijn zeer groot, alleen te vergelijken met oorlog (zonder geweld, onderdrukking en honger). Na de crisis doorgaan op de dezelfde weg is uitgesloten. We horen nu al de verhalen dat de verantwoordelijken terug willen naar heilloze weg van economische groei door meer productie en consumptie. Economische groei moet geen doel zijn maar een middel om mensen een zinvol bestaan mogelijk te maken.

We zullen de richting op moeten van beperking van de productie van goederen en consumptie van voedsel (in de landen die teveel consumeren en waar te dik zijn (obesitas) veelvoorkomend is) vooral beperking van de consumptie van vlees. (Het vermoeden is sterk dat het coronavirus (Covid-19) van dier op mens is gegaan doordat mensen in China (Wuhan) op vervuilde vleesmarkten inferieure vleessoorten bereiden en consumeren). Amerikaanse fastfood bedrijven moeten worden teruggedrongen door bouwstops en indien nodig verboden. Wellicht kan verandering van het menu een oplossing zijn om sluiting te verhinderen.

De wereldhandel moet terug, moet worden verminderd (ik schrijf er vanaf de jaren 1990 al over). Heen-en-weer gesleep met industriële goederen (die in Azië/China goedkoper kunnen worden gemaakt) door duizenden (vervuilende) containerschepen moet worden tegengegaan. We moeten naar hergebruik en reparatie: een circulaire economie. Een circulaire economie is verstandig gebruik maken van grondstoffen (bijvoorbeeld ijzererts) en energie (kolen, olie en gas). Het gebruik van fossiele brandstoffen (kolen, olie, gas) moet worden terugdrongen vanwege de opwarming van de aarde (inmiddels onbetwist) en vervangen door zonneenergie en windenergie en energiebesparing en onderzoek naar nieuwe energiebronnen. (Ik schreef het in 1981 in: Dossier Broeikaseffect (CO2) (Met Updates)

Vandaag enkele op het oog onbeduidende voorbeelden van hergebruik. 

Dit klapstoeltje heb ik vorig jaar uit een berg grof vuil getrokken, de zitting was niet meer te redden. Hiervoor kocht een latje en zaagde er 5 delen van en monteerde deze. Bruine verf is niet mooi, maar ik had er nog een blikje van staan. Dit soort klapstoeltjes worden verkocht vanaf 15 euro tot 35 euro en men ziet ze vaak in de horeca. (Geweldige stoelen zijn het overigens niet, maar daar gaat nu niet om).

Circulaire economie (C) Ronald Puma 01

Deze prullenbak nam ik mee uit een grofvuil berg. Het is een Ikea prullenbak. (Er zaten twee pennenbakjes bij die er hetzelfde uitzien). Na alles goed te hebben schoongemaakt: klaar voor gebruik. Waarom iemand dit weggooit is een raadsel.

Circulaire economie (C) Ronald Puma 02

Deze vaas stond bij de glasbak aangezien hij er niet in paste. Ik nam hem mee en maakte hem schoon. Op tafel maakte ik er een stilleven van. (Meer: Still life with apples and oranges)

Circulaire economie (C) Ronald Puma 03

Lees ook: Dossier Consumentisme (Met Updates) met meer voorbeelden van duurzaamheid en hergebruik en de achtergronden van de consumptiemaatschappij.

Update 22.04.2021

Vandaag weer Dag van de Aarde. Today Day of the Earth.

Lees ook: Een vastgelopen containerschip in het Suezkanaal over de nadelen en gevolgen van globalisering.

Update 22.04.2022

Vandaag weer Dag van de Aarde. Today Day of the Earth.

Lees ook de analyses uit 1981 waarin staat dat de mens zijn omgang met de natuur moet wijzigen: Dossier Broeikaseffect (CO2)

(C) Ronald Puma

Dit blog is tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.
De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, communisme, cultuur, economie, EU, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, kort verhaal, media, milieu, Muziek, politiek, privatisering, religie, sport, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s