Boeken van papier

(Geschreven in 2019)

Ik ben blij dat ik mijn fotoboeken en magazines gemaakt heb in de afgelopen 15 jaar. Een commercieel succes waren ze niet, maar boeken blijven bestaan. Veel mensen vergeten dat met de digitalisering en de daarmee samenhangende vluchtigheid hun schrijfsels, foto’s enzovoort in de toekomst zullen zijn verdwenen in een digitaal zwart gat. 

Mijn eerste 2 websites zijn al verdwenen en die komen nooit meer terug. Ook de huidige websites, blogs zullen over hooguit 10 jaar zijn verdwenen. Dat geldt voor iedereen, ook voor de grote kranten en bedrijven, hoewel ze wel digitale archieven hebben. Maar al die digitale uitingen op de zogenoemde sociale media zijn steeds sneller verdwenen.

Boeken en archieven uit vorige eeuwen zijn bewaard gebleven, dat laat het tv programma Verborgen Verleden van de NTR altijd goed zien. Aktes uit 19e eeuw en eeuwen daarvoor worden in het programma getoond. De details zijn opvallend: iemand is getrouwd, heeft een straf gekregen voor diefstal of overspel, het is allemaal gedocumenteerd, op papier. We weten hoe ze leefden.

Over 100 jaar vraagt men zich af: waar waren die mensen uit de 21e eeuw toch mee bezig, is er dan helemaal niets overgebleven. We denken nu dat die grote sociale media bedrijven alle gegevens (teveel gegevens zelfs) van ons bewaren, maar dat zijn commerciële gegevens, slechts bedoeld om geld mee te verdienen.

Alles is vergangkelijk (C) Ronald Puma

(C) Ronald Puma

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, economie, filosofie, journalistiek, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s