Piketty

PIC_0018.640

(C) Ronald Puma

(Geschreven in 2015) (Met Update 2020).

Het gaat om de ideeëngeschiedenis die achter economische systemen zit. Het kapitalisme cultiveert het in de mens inherent aanwezige egoïsme en individualisme. Adam Smith heeft hiervoor de onderbouwing gegeven. Karl Marx was een reactie op de uitbuiting die met de industriële revolutie was ontstaan en ging uit van collectivisme. In de praktijk die na de Russische revolutie (1917) is ontstaan werd het collectieve belang opgelegd in de marxistisch-leninistisch totalitaire bevelsmaatschappij met kampen en miljoenen doden tot gevolg (ook in China ea.). Na ruim 70 jaar implodeerde de Sovjet-Unie. Velen dachten dat met het mislukken van het communisme eind jaren 1980 het liberaal-kapitalisme had overwonnen, zoals Fukuyama met zijn Einde van de Geschiedenis. Sindsdien wordt bijna de hele wereld door het vrije markt principe gedreven. We hebben sinds de jaren 1980 Reganomics, Thatcherism en No Nonsence gehad, onderbouwd door oa. Milton Friedman, Ayn Rand (Alan Greenspan was een volger, 20 jaar FED). De sociaal-democratie heeft de echt scherpe kanten van het kapitalisme afgeslepen met de verzorgingsstaat in de Westerse wereld (uitgezonderd de VS met 50 miljoen mensen die voedselbonnen nodig hebben). Maar in de globale wereld die met internet is ontstaan kunnen de slimme mensen en bedrijven zich onttrekken aan iedere controle door een overheid. Daardoor zien we ons geconfronteerd met de ontsporingen die Joris Luyendijk goed liet zien in het VPRO programma Tegenlicht (iemand die bij een bank werkt kijkt 5 minuten vooruit; je kunt iedere dag onverwacht ontslagen worden). In een mondiale wereld zijn de verliezers o.a. de mensen die de armoede willen ontvluchten en verdrinken in de Middellandse Zee, sinds begin jaren 1990 tienduizenden…..

Daarom zijn Naomi Klein en Piketty zo belangrijk, we moeten zoeken naar een economisch systeem met respect voor de mens en de natuur en ons niet laten dwingen in een kapitalisme tegenover communisme discussie.

18 januari 2015 VPRO Tegenlicht over Thomas Piketty en Naomi Klein, 2 mensen met analyses waar we wat aan hebben.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/red-de-mens.html

In 1992 schreef over de noodzaak het kapitalisme in te dammen, maar niet af te schaffen in het artikel ‘De geschiedenis herhaalt zich’: De geschiedenis herhaalt zich

Update 03.07.2015

Het kapitalisme zal ooit als een irrationeel en absurd economisch systeem worden gezien. Dit kan nog decennia duren, misschien een eeuw en dan zal men tot de conclusie komen dat het kapitalisme een verwoestend effect heeft gehad op de mens en de natuur.

Op de mens vanwege dezelfde analyse van Karl Marx van vervreemding, uitbuiting en onrechtvaardigheid. De oplossing ligt niet in het opgelegde collectivisme (zoals in de Sovjet-Unie is gedaan, zoals ik in 1991 al schreef in mijn artikel ‘Het einde van het communisme’), maar in een mengvorm van egoïsme en altruïsme, eigenbelang en gemeenschappelijk belang.

Op de natuur vanwege de ecologische kortzichtigheid die tot uitdrukking is gekomen in grootschalige aantasting van de natuur en het ecosysteem door energie en grondstoffengebruik en massaconsumptie. De wereld heeft momenteel 7 miljard bewoners die allemaal dezelfde welvaart en consumptie willen als nu een klein deel van die 7 miljard. De groei van de wereldbevolking gaat door. Alleen als er energievormen wordt gevonden die de aarde niet aantasten, bijvoorbeeld met behulp van water, zon en wind is welvaart van al die miljarden wereldbewoners mogelijk.

Update 16.02.2020 (5 jaar later)

Piketty schreef zijn boek in 2013, sindsdien is de situatie verslechterd: de rijken zijn rijker geworden, de armen blijven arm. Filantropie is de nieuwe mode van de rijken, filantropie geeft zo’n goed gevoel. Jeff Bezos van Amazon, het bedrijf dat zijn personeel uitbuit, is een van de rijkste mensen op aarde, geeft 10 miljard dollar (van zijn ruim 100 miljard, verdiend over de ruggen van zijn personeel) om iets tegen klimaatverandering te doen. Zijn woordgebruik drukt wanhoop uit: ‘We kunnen de aarde redden’. Ook de verantwoordelijke politici laten blijken dat ze het niet meer weten.

Mijn conclusies uit 2015 blijven staan:  ‘Het einde van het kapitalisme’: http://wp.me/p1hqtv-po

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, EU, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, klimaat, media, milieu, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s