400 Broodroosters/Toasters

(Geschreven in 2022)

Wat ik altijd bedoel met consumentisme, dolgedraaid kapitalisme met zijn geforceerde consumptie en consuminderen (minder kopen vanwege de klimaatimpact) is dat er meer dan 400 verschillende broodroosters van tientallen producenten te koop zijn die in prijs variëren van 25 tot 600 (!) euro. Een broodrooster gaat een paar jaar mee en wordt dan weggegooid en komt meestal in de afvalberg terecht. Waarschijnlijk worden alle broodroosters in lage lonen landen in elkaar gezet (kan dit niet nazoeken).

Deze broodrooster (zie foto) daarentegen is uit 1998, dus 24 jaar oud (de gele verkleuring is door het plastic niet door vuil). Enkele malen geheel gedemonteerd (door mijzelf en zelfs iets verbeterd). Geroosterd brood met kaas of met jam, heerlijk!

Maatschappijkritiek is grotendeels verdwenen, mensen zijn geheel onterecht gaan denken dat het economisch systeem dat ze op school geleerd krijgen het enig denkbare is en meestal wordt communisme dan als afschrikwekkend voorbeeld aangehaald van het alternatief, wat op zich terecht is want het communisme werkte niet wat zich uitte in schaarste (door de planeconomie) het tegendeel van overvloed die wij hebben. (Ik schreef er in 1992 over na de val van de Muur (1989) en de Sovjet-Unie (1991). Dat de mensheid zich nu geconfronteerd ziet met multiple crises is een direct gevolg van het volledig ongestuurde kapitalisme. Ik schreef er in diverse Dossiers over.

We moeten naar een gematigde vorm van kapitalisme zoals ik in de jaren 1990, 30 jaar geleden, al schreef. Minder broodroosters, broodroosters die een leven lang meegaan (zoals de producten van vroeger vaak, niet altijd, waren) en broodroosters die te repareren zijn. De producenten kunnen dan maatschappelijk nuttige producten gaan maken, zoals energiezuinige auto’s.

Lees ook (als er tijd voor is):

Dossier Consumentisme

Verspilling in de consumptiemaatschappij

Economisch beleid in Nederland

Aanvullingen mogelijk.

(C) Copyright Ronald Puma 

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog wordt geschreven zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, communisme, economie, EU, geschiedenis, journalistiek, Kapitalisme, klimaat, media, milieu, politiek, privatisering, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s