Reclamemakers

(Geschreven in 2018)

Wat een simpele zielen zijn die reclamemakers toch.

Hieraan moet ik vaak denken als je na bezoek aan een website een week lang op alle mogelijke andere websites wordt ‘geattendeerd’ op het product dat je hebt gezocht en zij dus denken dat je op zo’n advertentie gaat klikken het product alsnog gaat kopen.

Sommige krantenwebsites zijn zo in nood dat complete voorpagina’s volstaan met liefst bewegende reclamefilms (helemaal gek wordt je ervan). Ook de bekende weerwebsite staat volledig vol met reclame. De bedrijven en webwinkels zelf geven een vermogen uit om de consument te achtervolgen na een bezoek. De bekende cookies zorgen ervoor.

In gedrukte media staan soms paginagrote advertenties op de rechterpagina, dit geeft aan hoeveel macht de bedrijven hebben. (Reclame moet altijd op de linkerpagina, want reclame op de rechterpagina geeft de indruk dat bedrijven uitmaken waar hun advertentie moet staan).

Ook de radioreclames kennen een traditie van doelbewuste irritatie door maandenlang een boodschap de ether in te sturen. Tv reclame idem dito. Het is tevens vaak van kinderniveau.

De meeste mensen stellen er geen vragen meer bij. Reclame is er nu eenmaal. Of ze gaan er zelfs helemaal in mee. Dan denk ik aan een prijs voor de ‘beste reclame’, de reclamemakers hebben door een wedstrijd met prijzen de consument ingepakt. (Lees Gouden Loeki).

Lees ook de diverse Dossiers hierover oa: Dossier Consumentisme met een uitgebreide analyse van die afgestudeerde psychologen die bij een bedrijf gaan werken om tactieken te bedenken om producten ‘in de markt te zetten’ en te verkopen.

De buienradar werd website van het jaar: Buienradar

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, milieu, politiek, Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s