De Mudra’s van Trump

(Geschreven in 2017)

Of de president van de Verenigde Staten Trump kennis heeft van het boeddhisme is, voor zover ik weet, onbekend. Het ligt niet voor de hand, maar helemaal uitsluiten kan je het niet. Toch is de handbeweging die hij maakt afkomstig uit de oosterse cultuur en godsdiensten, zoals het boeddhisme en hindoeïsme.

Duim en wijsvinger tegen elkaar in een cirkel, drie vingers ernaast tegen elkaar omhoog en de handpalm naar voren is een zogeheten Mudra. Deze specifieke handhouding is de Vitarka Mudra en dient, toeval of niet bij Trump, ter versterking van een betoog, discussie, lesgeven en versterking van de wet. 

Handgebaren zijn er in alle culturen, in de oosterse wijsheid van het boeddhisme zit een lange traditie en geschiedenis.

Onlangs stond in de Volkskrant een verzameling van foto’s waar Trump dit gebaar maakt. Het intrigeert toch. Het kan toeval zijn, of het is opzettelijk.

Meerdere psychologen hebben verklaringen gezocht voor zijn vele handgebaren, maar niet gevonden.

Overigens steekt hij ook vaak een gebalde vuist omhoog die we vroeger bij revolutionairen zagen en bij de Black Panters zwarte burgerbeweging in de jaren 1970 in de VS. Dit gebaar wordt gezien als agressief.

Lees ook het Dossier Amerika (VS): Dossier Amerika (VS) (Met Updates)

PIC_0043.900
Niet het bovenbeschreven handgebaar, maar een andere Mudra die lijkt op de wassende maan, groei en creativiteit. Is dit nu toeval of opzettelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, filosofie, journalistiek, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s