Media verslaving/Media addiction

(Geschreven in 2014) (Update 2022)

Met terugwerkende kracht een voorspellende LP hoes uit 1979.

The Tubes was een Amerikaanse band. Deze LP hoes is gemaakt door Jim McCrary.

Update 09.04.2018 (4 jaar later)

Peuters, kleuters en kinderen gebruiken al vanaf 2 jaar de tablet. Ouders laten het gebruik toe omdat de kinderen dan even rustig zijn. Op de website van de NOS een interessant artikel hierover: Peters en kleuters gebruiken tablet

Update 22.01.2022 (8 jaar later)

Marshall McLuhan (1911-1980) was een Canadese filosoof die veel over de invloed van media schreef, met name de televisie die in zijn tijd begon. Hij schreef onder andere over de verslavende werking van tv. De sociale media zouden 30 jaar later hun intrede doen en de invloed ervan is gigantisch groot, misschien wel totaal. Zelf zit ik in hetzelfde denkspoor (‘Technologie moet niet de moraal gaan bepalen’ (uit 1993) en schreef er oa. over in Meningen en sociale media en Media en machteloosheid en Spiegeltjes en kralen en Swipen.

Veel mensen kunnen de sociale media niet aan, ze vereisen impulsbeheersing en zelfkennis. Hoofdzakelijk Amerikaanse bedrijven bieden ze gratis aan, maar dat privégegevens ook een waarde hebben wordt verzwegen (gebruiksvoorwaarden en cookies zijn onbegrijpelijk en onvermijdbaar). Overheden laten alles toe en komen pas heel laat tot het inzicht dat deze zogenoemde Big Tech bedrijven teveel macht hebben gekregen en zelfs een bedreiging van de democratie zelf kunnen zijn.

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, geschiedenis, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s