Boven de 50 jaar ben je oud

(Geschreven in 2017) (Update 2023, 6 jaar later)

Vandaag wordt er een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer waarin wordt gepleit voor vrijstelling van sollicitaties en een basisinkomen voor mensen boven de 55 jaar. Toeslagen vallen dan weg. Het initiatief is van het tv programma Radar (Avro/Tros). De petitie heeft ruim 100.000 ondertekenaars.

Wat natuurlijk opvalt, en daar schreef ik 6 jaar gelden al eens over, is dat in deze maatschappij mensen boven de 50 als oud worden gezien (voor de arbeidsmarkt). Dat komt erop neer dat iemand die met 67 recht op pensioen heeft 17 jaar een probleem zou kunnen hebben. 10 procent van de 55-plussers en 3 procent van de 60-plussers heeft kans op werk…dat is natuurlijk ongelofelijk. Dit zijn de onrendabelen, ze leveren niets meer op, zijn vaak ziek en klagen teveel, afgeschreven, dat is het beeld.

De gemiddelde leeftijdsverwachting stijgt al decennia naar 80+ jaar en het aantal mensen van zelfs 100 jaar wordt groter.

Wat bijvoorbeeld al jaren opvalt is dat winkelpersoneel hoofdzakelijk uit jongeren bestaat en voor de supermarktbranche is het erg aantrekkelijk om een 16 jarige scholier 2 uur op een dag vakken te laten vullen voor een paar euro per uur.

Het liefst hebben ze dat mensen met een uitkering vrijwilligerswerk gaan doen, werk dat voorheen gewoon betaald werk was wordt dan voor niets door een uitkeringsgerechtigde gedaan, dit gebeurt al op grote schaal, bijvoorbeeld bij bibliotheken.

Het laat een ontsporing zien, een irrationaliteit, die in de eerste plaats beschamend voor de maatschappij zelf is.

(Inhoudelijk heb ik nog geen mening over een basisinkomen, want ik ken de feiten niet. Wat nodig is is een gedegen becijfering van alle factoren en kosten die er meespelen. Ik heb zo’n berekening nog nooit ergens gevonden).

In de politiek vragen ze zich af waar die kloof tussen burger en politiek toch vandaan komt. Die komt onder andere hier vandaan. Tussen alle commentaren op de sociale media staan ook relevante reacties. Deze laten de kloof goed zien, in Nederland leven veel politici momenteel in een bubbel van ‘het gaat weer goed’, er is economische groei, lage tekorten, voorspoed en dergelijke en ze krijgen in de media vrij baan om dat te ventileren. Nederland is echter al een onregeerbaar land door de polarisatie en de versplintering van de laatste jaren. Na 7 maanden zwoegen was er nieuwe regering met een meerderheid van 1 Kamerzetel (4 partijencoalitie). Alles is er gedaan om het ‘populisme’ buiten de deur te houden. Regeren is nu als een koorddanser over een koord lopen zonder valnet, er hoeft maar iets te gebeuren (een Kamerlid dat iets te fanatiek is: ‘de nacht van…….’) en de meerderheid is weg en we hebben nieuwe verkiezingen…..

Update 02.01.2018

Het gaat ‘goed’ met de economie, maar boven de 50 ben je een ‘probleem’. Een verslag op de website van de NOS: Boven de 50

Update 18.05.2022

Er is ‘ineens’ een tekort aan werkers…

Update 04.01.2023 (6 jaar later)

Er zijn grote tekorten op de arbeidsmarkt aan personeel, maar oudere werkers willen werkgevers niet aannemen. Het tv programma EenVandaag maakte reportages.

Mijn eigen observatie is dat vooral in winkelstraten men hoofdzakelijk jonge mensen ziet die in winkels werken (mode, schoenen ed,) heel jonge mensen, die door werkgevers uitgebuit kunnen worden vanwege lage loonkosten en volgzaamheid, want er is geen keuze….

Het laat een ontsporing zien, een irrationaliteit, die in de eerste plaats beschamend voor de maatschappij zelf is. (Geschreven in 2017).

De maatschappij is achteruitgegaan, het leefklimaat is verslechterd. Multiple-crises hebben tot een onontwarbare kluwe van problemen geleid. Het resultaat van decennia liberaal-kapitalistisch (neoliberaal) beleid met name van VVD en CDA en D66 en PvdA volgden. Het beste zou zijn dat VVD en CDA vrijwillig terugtreden en andere partijen een kans geven….Helaas, gaat niet gebeuren want het gaat om geld en macht, geld = macht, zonder geld geen macht. Ook netwerkcorruptie speelt een grote rol: ons-kent-ons, voor-wat-hoort-wat, ik doe iets voor jou, jij doet iets voor mij en ‘kruiwagens’. In het Europese parlement is corruptie op het hoogste niveau, men is er verbaasd over…..

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde aardrijkskunde en geschiedenis en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, journalistiek, Kapitalisme, media, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s