Occupy (Nijmegen)

Nijmegen | 20.10.2011  

Deelnemers aan Occupy Nijmegen houden een vergadering. Het tentenkamp is maandag door een aantal actievoerders opgezet bij het Valkhofpark.

Michael Moore zegt het hier op zijn best (14.10.2011):

http://youtu.be/lqTkVSaYDuA?t=5m29s

Update 14.01.2012

De wereldwijde Occupy beweging, begonnen in de VS in Wall Street, heeft binnen een half jaar het onderspit gedolven. Ruim 3 jaar na het ‘begin’ van de crisis heeft het kapitalisme gewonnen, miljoenen zijn/raken hun (pensioen)geld kwijt en/of worden ontslagen, alles gaat ‘gewoon’ door op dezelfde manier, het is buisness as usual. De banken hebben een vrijwillige ‘code’, de bonussen zijn er nog, het milieu wordt nog steeds verpest. De regeringen zoeken naar oplossingen binnen het denkkader van de afgelopen decennia: lage rentes en subsidies om de bedrijvigheid te stimuleren, grote inkomensprikkels. Volgens de Duitse bondskanselier (regeringsleider) mevrouw Merkel kan de crisis 10 jaar duren.

Er verandert niets, we moeten wachten tot de middenklasse (die in Nederland op de VVD, CDA, PvdA en D66 stemmen) gaat inzien dat ze zelf ook bedrogen worden, tot nu toe dachten ze door sociale mobiliteit tot de winnaars te behoren, maar als ze gaan inzien dat we geregeerd worden door de beurzen, banken en kredietbeoordelaars en dat (alle) regeringen dit accepteren, dan zullen ze anders gaan stemmen, want alleen hierdoor is een verandering mogelijk.

De schoonmakers die staken begrijpen hoe je kunt beginnen met druk zetten: staken (voor een bescheiden 50 cent (!) per uur extra) en meer respect vragen. We verdienen allemaal meer respect en politieke leiders met verstand van zaken, maar we moeten dan wel beginnen met zelf iets te doen en het niet alleen aan Occupy overlaten.

In Nederland moeten we de grote lijnen gaan zien. Wie hebben er in Nederland verantwoordelijkheid gedragen in de afgelopen decennia (30! jaar): ruim 1 jaar minister-president Mark Rutte (VVD, 2010-heden), 8 jaar minister-president Jan Peter Balkenende (CDA, 2002-2010), 8 jaar minister-president Wim Kok (PvdA, 1994-2002), 12 jaar minister-president Ruud Lubbers (CDA, 1982-1994).

Update 17.01.2012 Sinds gisteren 16 januari 2012, ruim 3 jaar na het begin van de crisis, heeft Nederland een internationaal financieel ‘tribunaal’. Deze organisatie met ca. 100 ‘experts’ gaat bekijken of de rommelhypotheken en derivatenhandel en andere financiële producten wel deugden en deugen. Heel goed dat bekeken gaat worden of die producten wel deugen, alleen jammer dat ze dat 10 jaar geleden niet gedaan hebben. In 1992 zei ik al dat het kapitalisme een mooi systeem is, maar dat er geen rem op zit (zie artikel De geschiedenis herhaalt zich).

Occupy Nijmegen heeft de tenten opgebroken en gaat verder zonder een vaste locatie.

Update 18.01.2016 (5 jaar later)

De nieuwste cijfers over de arm versus rijk verhouding zijn schokkend: 62 mensen zijn net zo rijk als 3,6 miljard wereldbewoners. Laat dit goed doordringen, 3,6 miljard mensen is de helft van de wereldbevolking. 1 procent van de wereldbevolking heeft meer dan de 99 procent. Conclusie: de Occupy beweging had gelijk en was zijn tijd ver vooruit. 7600 miljard dollar is verstopt in belastingparadijzen. Dit laat zien dat het kapitalisme een irrationeel, absurd en verwerpelijk systeem is.

De gegevens zijn uitgezocht door Oxfam Novib, een hulporganisatie.

In 2015 schreef ik mijn artikel ‘Het einde van het kapitalisme’: Het Einde van het kapitalisme

Een 3-delige fotoreportage over Occupy is hier te zien: Occupy

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, economie, filosofie, journalistiek, media, politiek, privatisering, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s