Alles blijft hier staan

(Geschreven in 2018). (Update 2020).

Dit blog bestaat op 6 juni 2018 7 jaar. En dat is goed. Er staat veel op. Er wordt geen woord, geen letter, geen komma en geen punt veranderd. Alles blijft hier staan tot in lengte van dagen.

Het eerste bericht heet Kopiëren en Plakken in de Media en dat gaat over de snelheid van het nieuws, nauwkeurigheid en het overnemen van berichten. Alles op dit blog is het tegendeel. Alles is tot stand gekomen na langzaam denkwerk, analyseren en beslist nooit iets overschrijven.

De meeste argumenten (van soms 25 jaar of zelfs langer geleden) hebben stand gehouden. Ik heb nog nooit met een mode meegedaan en iedere tijdgeest heb ik kritisch benaderd. De kernvraag is altijd: Is dat wel zo? Dat is de vraag die iedere journalist en burger zich moet stellen. Zelf dringend moet stellen in een tijd waar verzonnen berichten (nep nieuws, in het Engels fake news) veel voorkomen. Iedere dag zie ik mijn argumenten van soms meer dan 25 jaar geleden voorbijkomen.

Veel lezers zijn er niet, hoewel er sinds 2011 ieder jaar een lijn omhoog te zien is geweest, maar ik schrijf niet om populair te worden, ik schrijf wat nodig is. Veel zin heeft het overigens allemaal niet, de tijdgeest van deze tijd is die van de post-christelijke liberaal-kapitalistische consumptiemaatschappij en daar is echt geen kruid meer tegen gewassen. Bedrijven en financiële instellingen maken de dienst uit, de politiek volgt (veel mensen denken dat de politiek leidend is, dat is niet zo). Dit is een grote wals die ieder alternatief plat drukt. Echte maatschappijkritiek is er bijna niet meer. Die was er vroeger wel, je had denkers en filosofen die fundamentele vragen stelden over mens en maatschappij……

“Het doet er niet toe of je vandaag de goede analyse hebt, het gaat er om dat je hem gisteren had”.

“Overal waar een goed journalist een schop in de grond zet komt vuil naar boven”. (Geschreven in de jaren 1990).

Goede argumenten zijn als een boom die in een weids landschap staat en vele stormen heeft doorstaan, dit is de boom die nooit omvalt.

Het gaat om intellectuele zuiverheid……

(Kijk ook in het menu onder Over dit Blog / About voor achtergronden).

Kort samengevat.

  • In 1981 schreef ik mijn afstudeerscriptie, de conclusie was dat er minder fossiele brandstoffen moesten worden gebruikt en meer gebruik gemaakt moest gaan worden van zonneenergie en windenergie.
  • In 1991/1992 schreef ik, nadat de Berlijnse Muur en het communisme (terecht) waren verdwenen, dat euforie over de zogenaamde overwinning van het liberaal-kapitalisme niet terecht was. Het ‘Einde van de Geschiedenis’ was niet bereikt, de ‘Nieuwe Wereldorde’ was niet bereikt, de ‘Nieuwe Economie’ zou niet stand houden. De ‘terugtredende overheid’, waarbij ‘de markt’ alles efficiënter en goedkoper zou gaan regelen zou niet werken (mijn stelling was dat we een sterke overheid nodig hebben om de burger tegen de bedrijven te beschermen).
  • In 1991/1992 schreef ik over de teloorgang van het communisme en waarom gedwongen collectivisme tot rampen leidt.
  • In 1991/1992, toen de eerste bootvluchtelingen vanuit Afrika naar Europa kwamen, legde ik als een van de weinigen een verband tussen de ongelijke economische verhoudingen in de kapitalistische wereld en de vluchtelingenproblematiek.
  • In 1991/1992 voorzag ik in navolging van Nietzsche de collectieve identiteitscrisis waarin het individu in de kapitalistische consumptie maatschappij zonder god terecht zou komen. De existentiële  vragen zouden belangrijke vragen worden.
  • In 1991/1992 voorzag ik dat met name immigranten (de voormalige gastarbeiders) in een identiteitscrisis zouden komen door cultuurverschillen.
  • In 1993 schreef ik een partijprogramma voor een Liberaal Sociale Partij (LSP 93) met tal van programmapunten die nog steeds actueel zijn. (De partij is nooit van de grond gekomen).
  • Vanaf 2006 schreef ik 15 dossiers en losse stukken met kritische analyses over: de VS, China, Rusland, geopolitiek, de EU, Griekenland, Duitsland, de woningnood, terrorisme, de consumptiemaatschappij, de milieucrisis, emigratie/immigratie/arbeidsmigratie, depressie als volksziekte/de ggz, de politiek, vluchtelingen, voetbal et cetera.
  • In 2017 schreef ik een partijprogramma voor een partij voor de 21e eeuw, de Humanistisch Sociale Partij.

Update 23 juni 2019 

We vieren 8 jaar blog. Alles blijft hier staan.

Update 20 juli 2020

We vieren 9 jaar Blog! Alles blijft hier staan.

Waar veel mensen in deze tijd van Wikiprofessoren, Facebookdeskundigen en Twitterwijsneuzen een hekel aan hebben is dat iemand anders het soms beter weet. Het moeilijkst is het een ander gelijk te geven, dat komt omdat men dan het gevoel heeft dat je het zelf misschien niet zo goed begrepen hebt.

Kijk ook op: Ongemakkelijke waarheden en voorspellingen.

(C) Ronald Puma

Dit blog is tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.
De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, EU, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, klimaat, kort verhaal, media, milieu, Muziek, politiek, privatisering, religie, sport, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s