Gele Hesjes

(Geschreven in 2018) (Update 2019)

01.12.2018. Een demonstratie in Nijmegen van demonstranten met gele hesjes aan, een nieuw verschijnsel dat in Frankrijk begonnen is als protest tegen verhoging van de brandstofprijzen en is uitgegroeid tot algeheel protest (in Frankrijk gewelddadig).

Het is nog niet duidelijk hoe deze beweging zich zal gaan ontwikkelen, mijn voorlopige analyse (in Nederland) is dat er in 10 jaar crisis een brede onvrede is gegroeid over bezuinigingen, armoede, woningnood, het gebrek aan een immigratiebeleid, achteruitgang van arbeidsvoorwaarden door flexibele arbeid als de nieuwe arbeidsmarkt voor te spiegelen en dit alles als ‘het gaat weer goed met Nederland’ te brengen. Gevolg is wat de gevestigde partijen het ‘populisme’ noemen, maar in feite grotendeels sociaal-economische onvrede is (en in Nederland al meer dan 25 jaar bestaat).

Tevens is er een gevaarlijke vermenging met rechts-extremistisch-racistisch en nationalistische groeperingen opgetreden, vooral in Duitsland, die vervolgens een links-extremistische reactie heeft opgeroepen. Het is het klassieke actie-reactie patroon dat we in de geschiedenis vaker hebben gezien en uit een crisis van het kapitalisme voortkomt.  

Er is een Europese economisch-politieke elite die haar liberaal-kapitalistische (ook wel neoliberaal genoemde) beleid decennialang heeft doorgedrukt (vanaf de jaren 1990), de lonen kunstmatig laag heeft gehouden, flexibele arbeid propageert (uitgevoerd door uitzendbureau’s), arbeidsmigratie vanuit lage lonen landen heeft gestimuleerd, 25 jaar gefaald heeft met een immigratiebeleid enzovoort. Gevolg is een reactie van de burger: anti-EU, anti-immigratie, anti-elite, steun aan populistische partijen, hang naar een nieuw nationalisme, enzovoort. Moeilijker is het niet. (Ik zeg het al zo lang).

Update 12.12.2018

“We moeten wachten tot de middenklasse ook gaat inzien dat ze bedrogen en voorgelogen worden”. Door mij geschreven in 2013 op dit blog midden in de ernstigste economische crisis sinds de jaren 1930 (de economie stond op instorten in 2008). In de Volkskrant (zaterdag 8 december 2018) een goed artikel over de relatie middenklasse en de gele hesjes. In het artikel staat dat de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, een onafhankelijk adviesorgaan voor de overheid) in 2017 een rapport schreef over de middenklasse met de veelzeggende titel ‘De val van de middenklasse’. In inkomenscijfers is de middenklasse achteruitgegaan, de onzekerheid is toegenomen, er is concurrentie van hoger opgeleiden, ze moeten steeds harder werken om hun positie te behouden, de inkomenskloof is gegroeid (ik zeg het al zo lang: al dat gegraai van al die besturen van universiteiten en hogescholen, woningcorporaties, de medische sector. De publieke omroep met het gegraai binnen al de omroepverenigingen waar iedereen in zijn eigen koninkrijkje leefde (allemaal dikzakken door het copieus lunchen en dineren op kosten van de zaak in Hilversumse etablissementen). Ik zei dit 10 jaar geleden al!

Tevens heeft de middenklasse het gevoel dat ze weinig invloed op de politiek heeft en hebben ze het contact met de traditionele partijen, die in crisis zijn, verloren. Ik denk zelf dan aan de PvdA en daar schreef ik uitgebreid over in Dossier PvdA/SP en De Boze Burger en het ‘populisme’ (zie in de zijbalk rechts onder Artikelen). De populariteit van Wilders (PVV) en Baudet (FvD) zijn er uit te verklaren, ze staan allebei op winst in de peilingen. De meeste mensen denken er niet meer aan, maar de regeringspartijen hebben 1 zetel meerderheid in het parlement, er hoeft maar iets te gebeuren en we hebben verkiezingen. In aanstaande maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de regeringspartijen staan op stevig verlies. Over de versplintering en en polarisatie scheef ook al eerder.

Deze week veel verontwaardiging over wat er allemaal aan gaat komen in het nieuwe jaar: een hogere energierekening, verplicht van het gas af, elektrische auto’s en de btw verhoging (op de eerste levensbehoeften) en dergelijke. Mensen worden bang voor de toekomst.

Maar dit hele verhaal is niet los te zien van het grote geheel, want het opvallende is dat er na de globalisering van de economie in de afgelopen decennia ook een globalisering van dezelfde problemen is gekomen, of is dat juist logisch? Het hangt samen met de cultuur en het ontspoorde kapitalisme waarin alles draait om winstbejag en de natuur het onderspit is gaan delven. De problematiek is heel groot geworden, misschien explosief. Oorlog is het niet, maar er zijn diffuse krachten die maatschappijen aan het ontwrichten zijn. Verschillende transities die tegelijk plaatsvinden en voor spanningen zorgen. Vroeg me al eerder af of de wereld niet in een middelpuntvliedende kracht terecht is gekomen….

De gang van zaken bij PostNL is exemplarisch voor het NIET moet: Post

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!

Update 01.03.2019

Een vaste baan en werkzekerheid is nu iets van vroeger. Ik schreef er een nieuw bericht over: Het drama arbeidsmarkt

Met dank aan 15 jaar liberaal-kapitalistisch-neoliberaal beleid van VVD CDA PvdA D66

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, EU, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s