Respect

(Geschreven in 2013) (Update 2022)

Het respect voor het individu is in deze maatschappij verdwenen. (Tout court).

Deze gedachte kwam op na het lezen van een artikel in Volkskrant Magazine van 26.10.2013 waar beschreven wordt dat mensen die werkeloos zijn en recht hebben op een bijstandsuitkering te werk worden gesteld bij de stadsreiniging. Iemand met een HBO niveau als papierprikker. Dit doet denken aan de ‘ingenieur op de tram’ in het communistische Tsjecho-Slowakije van na 1968 waar mensen die het regime onwelgevallig waren te werk werden gesteld als tramconducteur. Tevens is het pure werkverdringing, want een stad schoon houden is gewoon werk en dat moet gewoon worden betaald. De mensen die verplicht zijn dit werk te doen zorgen ervoor dat ergens anders iemand werkeloos wordt.

We zullen dit de komende jaren veel vaker gaan zien. Deze crisis, die nu 5 jaar duurt, de ergste crisis sinds de jaren 1930, gaat nog jaren duren, men heeft het nu over 2016, 2020, wanneer er verbetering zal zijn. Er zijn nu 400.000 bijstandgerechtigden. De WW duur wordt verkort waardoor mensen sneller in bijstand zullen komen. Bijstand kost minder dan WW, een simpele rekensom en dus een bezuinigingsmaatregel.

Eigen verantwoordelijkheid van burgers is goed, maar het tijdstip waarop er ineens een omslag moet gaan plaatsvinden naar wat een participatiesamenleving genoemd wordt is suspect. Dit had de Paarse regering in de periode 1994 – 2002 (ook VVD en PvdA (en D66, het kleine rechtse broertje van de VVD dat zo graag groot zou willen zijn) moeten doen, maar toen was het grote potverteren aan de gang met de internetbubbel.

Het falen van de verantwoordelijken voor de crisis is onbestraft gebleven, de burger, het individu, moet de gevolgen ondergaan.

Echte maatschappijkritiek is er niet meer, alles is naar het midden geschoven onder invloed van het liberaal-kapitalisme dat sinds de val van het communisme de alleenheerschappij heeft. Ik beschreef dit in 1991 en 1992 in mijn artikelen De geschiedenis herhaalt zich en Het einde van het communisme.

Update 31.03.2016

Het kan altijd nog gekker. In mei is wielersportevenement de Giro d’Italia. De minister van sociale zaken en werkgelegenheid (Asscher) vindt het goed dat mensen die een WW uitkering hebben vrijwilligerswerk gaan doen voor de Giro. Er zijn 500 vrijwilligers nodig om dit commerciële sportevenement mogelijk te maken. Eigenlijk mag men in de WW geen vrijwilligerswerk doen, het is verplicht te solliciteren naar werk. Kortom, men mag voor niets werken voor een commercieel evenement. De bestuurders in alle drie steden (Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn) zijn dolblij met de Giro, er worden miljoenen ingestoken. Het doel is economische bedrijvigheid te creëren en werkgelegenheid, het is echter fake, nep. De bestuurders staan straks in hun speciale partyzones met een glas champagne dat hen aangereikt wordt door werklozen die er een dagje uit zijn.

Update 08.03.2021 (8 jaar later)

Gebrek aan respect. Zou het iets te maken hebben met wat ik in 2013 schreef, jaren voor de toeslagenaffaire, waar bleek dat burgers sinds 2005 door hun eigen overheid tot wanhoop en armoede gedreven zijn (ca 25.000 gezinnen, ca 100.000 personen).

Update 26.10.2022

Groningse gaswinning past ook in deze analyse: 60 jaar gas uit de boden halen (opbrengst 428 miljard), aardbevingen lage tijd ontkennen, de schadevergoeding telkens uitstellen, een economisch-politieke klasse die ‘de zaken wel even regelt’, mensen in regen de rij laten staan voor een schadevergoeding, bij de parlementaire enquête ontkennen, vragen ontwijken, enzovoort. Er is geen respect voor de mensen in Groningen die ziek worden van de problemen.

Asielcrisis 30 jaar laten voortduren, gemankeerd beleid hebben, dorpen en steden dwingen om mensen op te vangen terwijl er woningnood is, een landelijk probleem afschuiven op de (lokale) maatschappij, enzovoort. Een gebrek aan respect.

Aanvullingen mogelijk.

(C) Ronald Puma

Dit blog is tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.
De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, economie, filosofie, journalistiek, politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s