De klassenmaatschappij

(Geschreven in 2017)

In de Volkskrant van 06.07.2017 een mooi artikel dat illustreert dat we in een klassenmaatschappij leven. In Engeland is dat van oudsher natuurlijk altijd zo geweest, maar het is met de globalisering internationaal geworden.

Wat is er aan de hand. In Engeland zijn ze bezorgd dat de Brexit ervoor zal zorgen dat er geen werkers uit Midden- en Oost Europa (de MOE-landen) meer zullen mogen komen werken om de aardbeien te plukken die tijdens het tennis op Wimbledon als traditie gegeten worden (met slagroom).

De afkeer die er is ontstaan tegen de EU is in Engeland en de rest van Europa gekomen door dat vrije verkeer van personen en goederen en diensten door het Schengen verdrag. Goedkope werkers zijn van de MOE-landen, waar de lonen een stuk lager zijn dan in West Europa, naar deze landen gekomen en concurreerden met de autochtone bevolking. In Engeland werken een half miljoen Polen in de bouwsector voor minder geld dan een Engelse vakman. Hierdoor hebben de mensen voor de Brexit gestemd, de mensen die door het beleid van de EU in de verdrukking zijn gekomen. Tevens is er in Engeland ook een afkeer tegen het ontbreken van controles aan de grenzen vanwege de migranten die bijvoorbeeld bij Calais in Frankrijk in vrachtwagens proberen te komen. Ja, waar ze zich nu druk om maken is dat er straks geen aardbeien met slagroom gegeten kunnen worden op Wimbledon (1 aardbei kost 30 cent, er wordt 28.000 kilo opgegeten).

Wimbledon is natuurlijk een mooi tennisfestijn, maar het contrast met de rest van de maatschappij is groot. Hier is de klassenmaatschappij en de welvaartskloof goed zichtbaar. Er zijn miljoenen die in gemarginaliseerde baantjes weken en in abominabele huizen wonen. (Die flat die onlangs is afgebrand was bedekt met goedkoop brandbaar materiaal, dat laten ze toe tot het een keer verkeerd gaat. 79 doden, veel vermisten. Er woonden hoofdzakelijk mensen van buitenlandse afkomst).

De Brexit en de afkeer van de EU is door een economisch-politieke elite zelf veroorzaakt, ze denken op de korte termijn goedkoop uit te zijn, op de lange termijn is het een fiasco.

Ik heb al vaker geschreven dat Schengen 25 jaar geleden doelbewust zo is gekozen om goedkope werkers voor de West-Europese industrie, land- en tuinbouw en al die andere handwerk/lage lonen werkzaamheden te laten komen. Zo werkt het kapitalisme, het is hetzelfde als het naar Noord-Europa halen van gastarbeiders in de jaren 1960. Eerst uit Zuid Europa, later uit Marokko en Turkije. Het is allemaal korte termijn denken, de gevolgen worden weggemoffeld. Maar de vraag is natuurlijk: wie was er 25 jaar geleden verantwoordelijk voor de gekozen weg.

In Nederland zijn vrachtwagenchauffeurs ontslagen en werkt een Pool, Bulgaar, Roemeen of Let voor de helft van het geld, of het bedrijf vestigt zich in een van die landen.

De crux is dat de welvaartsverschillen nationaal en internationaal veel te groot zijn. 

Nationaal, in Nederland, zijn de verschillen tussen arm en rijk veel te groot, er zijn veel mensen die van 7 jaar crisis niets gemerkt hebben, anderen zijn ontslagen en mochten voor minder geld en onverzekerd hetzelfde werk gaan doen als schijnzelfstandige.  Er zijn mensen met twee huizen (of buitenhuis, stacaravan etc) terwijl een ander 10 jaar op een wachtlijst moet staan voor een kleine woning of zelfs dakloos is. Er zijn mensen die op een opgespoten eiland in het Grevelingenmeer een vakantiewoning kunnen gaan kopen voor 3 ton tot 1 miljoen, met een eigen aanlegsteiger voor de boot (is onlangs besloten), en er zijn mensen die hun vakantiegeld moeten gebruiken om de rekeningen te kunnen betalen.

Internationaal, de hele vluchtelingen/migrantenproblematiek uit Afrika heeft een geschiedenis van al meer dan 25 jaar en is hoofdzakelijk terug te voeren op 25 jaar wanbeleid en egoïsme van de westerse wereld (de rest wordt veroorzaakt door de Afrikaanse landen zelf). Er zijn in de Middellandse Zee tienduizenden mensen verdronken en in de woestijnen van de Sahara sterven ook duizenden mensen (daar zijn echter geen beelden van, dus het gebeurt niet). (Lees hier het Dossier Migratie, ik volg dit al meer dan 25 jaar).

Volgens het demissionaire kabinet en de meeste partijen gaat het goed in Nederland, de economie groeit en er is helemaal geen armoede en woningnood. Iedereen is blij. Droom lekker verder. De wal keert het schip. 

Update 15.11.2022

5 jaar oud, nog steeds actueel.

C) Ronald Puma
De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog is tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, economie, EU, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s