De grote economische Shake Out van 2021

Volgend jaar (2021 na de verkiezingen) wordt het jaar van de Grote Shake Out, economisch en sociaal. Shake Out wordt doorgaans gebruikt om herschikking van de economie aan te duiden, waarbij faillissementen en oplopende werkeloosheid optreden, maar de term kan mijn inziens ook op het sociale vlak worden gebruikt waarbij grote aantallen mensen gemarginaliseerd zullen gaan worden.

De overheid doet nu veel met steunpakketten om ondernemers te behoeden voor faillissement, maar dat kan natuurlijk niet doorgaan. Staatsschuld en begrotingstekort stijgen. Het aantal faillissementen is echter erg laag en de werkeloosheid is nog niet dramatisch gestegen. Dit is uitstel van executie. De gevestigde partijen beloven momenteel erg veel in aanloop naar de verkiezingen, maar beloften zullen niet niet waargemaakt kunnen worden. Bovendien willen ze de huidige maatschappelijke ongelijkheid in stand houden en dat zal ten koste gaan van minder bedeelden. Er is een mogelijkheid om te zorgen dat JIJ niet door de shake-out in de marge van de maatschappij terecht gaat komen en de voedselbank moet opzoeken: stem op de goede partij.

Vooral de horecasector, waar over het algemeen de marges klein zijn, zal bij ophouden van overheidssteun een shock krijgen, veel cafés zullen niet meer open gaan en anderen zullen na enige tijd alsnog failliet gaan. Veel economische sectoren zullen getroffen worden zoals de de reisbranche, want of het ‘oude normaal’ (voor een paar tientjes vliegen) terug komt is de vraag door die andere crisis: de klimaatcrisis.

Wat vergeten wordt is de olifant in de kamer die ‘vergrijzing’ heet. Iedereen met verstand van zaken die in de jaren 1990 de bekende bevolkingspiramide bekeek met de bekende uitstulpingen van de naoorlogse bevolkingsexplosie, de babyboomers, die weet dat dit een groot probleem wordt (hoewel oud worden iedereen toegewenst is). (Zelf ben ik van de generatie daarna, de ‘verloren generatie’).

Vandaag in het nieuws: 1 miljoen werkers heeft nog geen 1000 euro reserve. Dit is het gevolg van 10 jaar beleidskeuzes door de gevestigde partijen (die 40 jaar regeren). In de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/ts-ba99101a

Update 18.12.2022 (2 jaar later)

De steunpakketten vanwege corona hebben veel economisch leed voorkomen, maar de oorlog die Rusland is begonnen heeft grote invloed op de maatschappij vanwege de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen die nu zijn weggevallen. Ook de energietransitie zorgt voor problemen. In andere Dossiers meer. Onder andere in Dossier Geopolitiek en een Energie en grondstoffen quotum.

Aanvullingen mogelijk.

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde aardrijkskunde en geschiedenis en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, economie, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s