Liberaal Sociale Partij (LSP1993)

Liberaal Sociale Partij (LSP 1993)

Ideeën voor een nieuwe politieke partij na de val van het communisme in 1989, geschreven in 1993. 

Uitgangspunten:

 • Politiek: liberaal, dat wil zeggen uitgaan van de vrijheid van het individu, maar niet de totale vrijheid om een ander uit te buiten of het milieu te verpesten.
 • Economisch: kapitalisme met duidelijk afgebakende grenzen; sociaal (vrijwillige solidariteit met de medemens) en milieubewust (milieuheffingen en investeringen en het terugdringen van het grondstoffen- en energieverbruik)
 • Een progressieve toekomstgerichte partij met als uitgangspunten: soberheid, solidariteit en milieuverantwoordelijkheid.
 • Een partij van de jaren ’90: de toekomst zal na het failliet van het communisme en het slechte functioneren van het kapitalisme een tijd zijn zonder dogmatische ideologieën  en collectieve wensdromen. Het zal een individualistische maar niet egoïstische tijd zijn met gematigde verlangens. Er is een sterke morele basis nodig met duidelijk afgebakende (humanistische) waarden, normen, verantwoordelijkheden en fatsoen. Ieder mens is en blijft verantwoordelijk voor eigen daden en keuzes.
 • Van Verlichtingsdenken, Vooruitgangsgeloof en economische groei als doel (in plaats van als middel) naar de economie van het genoeg, geen HD-tv, HST, Betuwelijn, uitbreiding Schiphol et cetera.
 • Een van grootste vergissingen van de moderne tijd is dat alles wat technisch mogelijk is ook toegepast moet worden, de techniek moet niet de moraal bepalen maar omgekeerd, dus keuzes maken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.
 • Voor het beperken van immigratie, Nederland is vol, maar tegelijkertijd voor het verhogen van goede doelgerichte ontwikkelingshulp
 • Milieuheffingen op niet-zakelijke milieu verpestende activiteiten zoals auto- en motorraces e.d.
 • Duurzaamheid, kwaliteit en hergebruik worden uitgangspunt bij de economische productie.
 • De mobiliteit moet worden beperkt, wonen en werken dichter bij elkaar brengen, op zondag voor je plezier in het bos gaan rijden kan niet meer.
 • De consumptie moet worden teruggedrongen, beperking van het consumptief krediet, beperking reclame. Reclame voor alcohol en tabak moet worden verboden.
 • Het parlement moet op het gebied van de economie veel meer mogelijkheden  krijgen en veel meer verantwoordelijkheid nemen. Geen plan-economie, maar een gedegen afweging van prioriteiten waarbij de noodzakelijkheid en de gevolgen voor het milieu worden afgewogen. Kiezen voor zinvolle kwaliteit boven zinloze kwantiteit.
 • Er zullen harden keuzes gemaakt moeten worden in de komende jaren en dat zal persoonlijke offers vragen, veel zaken die toe nu toe vanzelfsprekend waren zullen dat niet meer zijn.

Het getypte origineel uit 1993 van dit concept partijprogramma is op verzoek in te zien.

Update 2017 (24 jaar later)

In 2017 zou ik dit een Humanistisch Sociale Partij noemen (HSP).

Update 2018 (25 jaar later)

De Humanistisch Sociale Partij (HSP 2017) is opgericht. Zie hier voor het partijprogramma: Humanistisch Sociale Partij

Update 2023 (30 jaar later)

Hoe visionair is dit….

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, economie, filosofie, Kapitalisme, klimaat, media, milieu, politiek, religie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s