Twitter

(Geschreven in 2017)

Twitter is overgestapt van 140 naar 280 lettertekens per tweetbericht. Een grote misvatting is echter dat complexe zaken, bijvoorbeeld het broeikaseffect, de Israëlisch-Palestijnse kwestie, de belastingparadijzen, de vluchtelingen en noem maar op, kort kunnen worden weergegeven. Dit is de versimpeling die we zo vaak zien, helaas is het een tijdverschijnsel dat niet meer weggaat….

We leven in een tijd van versimpeling in een steeds complexere wereld. Daar komen die Twitterwijsneuzen, Facebookprofessoren en Wikideskundigen vandaan. Ik schreef er in 2013 over in: Over Meningen en Sociale media 

Twitter is de dorpspomp van de moderne tijd(*):

Heb je het al gehoord? wat? nou, de jurk van de weervrouw zat scheef, O, wat erg!, nou gisteren was die weerman even zijn tekst kwijt, OOOO, wat eruuug, nou, ik ga koffie zetten hoor. Daaaaag!

Het probleem van deze tijd is dat veel mensen niets te zeggen hebben, maar zelf denken dat ze dat wel hebben.

(*) met dank aan journalist Jan Blokker (1927-2010) die zei dat de media ‘een uit de hand gelopen dorpspomp’ waren. Waarmee hij bedoelde dat mensen vroeger de laatste nieuwtjes met elkaar deelden bij de dorpspomp en de stroom nietszeggende berichten van de huidige tijd. De zogenaamd ‘sociale media’, waaronder Twitter en Facebook, hebben dit gezegde een nieuwe boost gegeven.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, filosofie, journalistiek, media, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s