Het Ik-Tijdperk

(Geschreven in 2017) (Update 2024)

PIC_0005.B.800 (C) Ronald Puma

Ik, Me, Myself, I.  (Foto © Ronald Puma).

Hoorde een tv recensent op de radio vragen bij een gesprek over de Bekende Nederlander (ook wel BN-er genoemd) en bekende mensen wereldwijd: ‘Maar wat kan Kim Kardashian dan?’ Antwoord: ‘Zij kan zichzelf goed verkopen’. Ze hoeft niets te kunnen, haar uiterlijk is haar verkoopartikel (met name haar dikke kont, dit schijnt nog navolging te krijgen ook).

De term Ik-Tijdperk is al eind jaren 1970 ontstaan. Weekblad Haagse Post met John Jansen van Galen schreef er over. Later werd het een boek. Ik moet het eens herlezen. Ik ben bang dat we in 35 jaar achteruit zijn gegaan in plaats van vooruit. We leven misschien wel in de meest narcistische tijd ooit. De technologie heeft dat mogelijk gemaakt.

Narcissus is een persoon, een knappe jongeman, uit de Griekse mythologie (3000 jaar oud), hij was arrogant en werd verliefd op zichzelf. Hij keek in stilstaand water en zag zijn spiegelbeeld en vond zichzelf zo mooi dat hij moest blijven kijken (net als al die mensen die naar zichzelf kijken op hun smartphone en hun foto’s dwangmatig op de sociale media, Instagram ed, plaatsen). Het liep niet goed af, (we kunnen heel veel leren van de Oude Grieken). Hij vergat te eten en drinken en probeerde met zijn spiegelbeeld te praten maar dat praatte niet terug. Zijn tranen verstoorden het spiegelbeeld. De aftakeling was daar, hij verloor zijn schoonheid en ging dood. Zijn lichaam werd nooit gevonden, maar de goden waren mild: er bleef een bloem met zijn naam bestaan, de Narcis…..

Meer: I Am: Me, Myself, I

Meer: Spiegeltjes en Kralen

Update 26.04.2021

Lees ook: Meningen en sociale media

Update 23.09.2023 (6 jaar later)

Veel reportages op tv en radio.

  • Jongeren zijn verslaafd aan de telefoon en kijken er soms 6 tot 8 uur per dag op.
  • Bedrijven maken de telefoon zo dat er verslaving uit voortkomt.
  • De EU wil maatregelen tegen de bedrijven die apps maken.
Phone telefoon (Meer: https://wp.me/pxVaI-2s8).

Update 13.04.2024 (7 jaar later)

Treffende recensie van een boek over narcisme van Isolde Charim (Oostenrijk 1959): Recensie Volkskrant Zelf denk ik aan de ‘collectieve identiteitscrisis’ waarin de mens in de moderne tijd terecht zou komen, door mij geschreven in 1992. Echter, men moet er eerst de filosoof Nietzsche voor lezen (lees Friedrich Nietzsche (1844-1900)).

(C) Ronald Puma
De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding.
Dit blog is onafhankelijk en niet verbonden aan een partij.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, filosofie, journalistiek, media, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie