Na 6 jaar crisis en een triple dip

(Geschreven in 2014)

Na 6 jaar crisis (een triple dip, drie kort op elkaar volgende crisis) is er niets fundamenteels veranderd om een volgende crisis te vermijden. Om de gevolgen van de crisis van de afgelopen 6 jaar te kunnen betalen (oa het overeindhouden van de banken, werkeloosheidsuitkeringen) is de BTW verhoogd evenals de accijnzen (op benzine, roken, drank). Huurders moeten een extra heffing betalen. Dit soort maatregelen hebben een sterk denivellerend effect, de verschillen tussen rijk en arm worden groter. Verzorgingstehuizen moeten sluiten. Er zijn 700.000 mensen zonder werk, 400.000 mensen hebben een bijstandsuitkering. Er wordt 50 miljard bezuinigd over de hele regeerperiode. De topsalarissen zijn echter tot nu toe gebleven, daar is geen haast mee gemaakt. In de bankensector stijgen de lonen met 4.5%.

Top van publieke sector moet fors salaris inleveren – Topsalarissen – VK.

Update 28.07.2014

Er is een nieuw woord in de economie binnen getreden, het woord is sociale dumping. Sociale dumping is werknemers in Nederland laten werken onder de arbeidsvoorwaarden van een land met lagere lonen en slechtere arbeidsvoorwaarden. Een voorbeeld is het bekende bedrijf IKEA waar Slowaakse chauffeurs in Nederland rijden en een veel lager Slowaaks loon krijgen uitbetaald. Nederlandse chauffeurs zijn werkeloos. Asociaal dumpen is een betere benaming.

Men wil er in 2015, 2016 iets tegen gaan doen  (de werkgevers kunnen nog rustig een jaartje lage lonen betalen), maar de verantwoordelijken beseffen niet dat dit de reden is dat bij de laatste Europese verkiezingen 60% van de mensen niet is komen stemmen, ze hebben al lang door dat het zogenaamd sociale Europa niet bestaatde race to the bottom is in volle gang.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, economie, journalistiek, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s