Fidel Castro (1926 – 2016)

(Geschreven in 2016) (Update 2021)

Als de overleden Fidel Castro net als Michail Gorbatsjov in de Sovjet-Unie eind jaren 1980 voor glasnost (openheid) en perestrojka (hervormingen) had gekozen, was hij als held de geschiedenis ingegaan, nu zal hij herinnerd worden als dictator.

De Cubaanse revolutie was een inspiratiebron en hoop voor de Derde Wereld en veel andere landen (vooral voor het verzet in de door de Verenigde Staten gesteunde rechtse dictaturen in Midden- en Zuid-Amerika) in de jaren 1960, 1970 en 1980, maar niet voor de westerse wereld, hoewel velen dit wel dachten. Het geweld moet echter niet worden gebagatelliseerd.

Fidel Castro was een universeel symbool geworden van verzet net als Che Guevara. Symbolen komen echter niet altijd overeen met de realiteit.

Lees ook het artikel Het Einde van het Communisme

Update 14.06.2021

De Verenigde Staten worden al jaren overspoeld met vluchtelingen uit Zuid- en vooral Midden-Amerika, allemaal landen die in de vorige eeuw rechtse wrede dictaturen hadden die de bevolking decennialang onderdrukten en arm hebben gehouden. Deze dictaturen werden door de VS ondersteund met geld en advies. De vluchtelingen lopen vanuit bijvoorbeeld Guatemala helemaal door Mexico heen op zoek naar een beter leven en ze laten alles achter. In de VS zullen ze worden uitgebuit op de arbeidsmarkt. De vertrokken president Donald Trump was begonnen met het bouwen van een muur en een hek om de vluchtelingen tegen te houden, een simplistische manier een dergelijk probleem aan te pakken, president Biden is er mee gestopt en laat (gereguleerd) weer vluchtelingen toe.

In de wirwar van nieuws zonder achtergrond en duiding wordt dit allemaal weggelaten en tot een ‘niemand heeft schuld’ en ‘niemand is verantwoordelijk’ geworden daarom halen mensen hun schouders op en reageren begrijpelijk met wat kan ik er aan doen’, een reactie die op heel veel gebieden plaatsvind. Daarom zeg ik al jaren dat er direct na het journaal een actualiteitenprogramma moet komen met de achtergronden van het nieuws. Op de Belgische tv zender Canvas doet men dit wel. Nieuws in een steeds gecompliceerder wordende wereld is zinloos zonder uitleg, want wij kijken naar de gevolgen, maar we moeten naar de oorzaken kijken.

Lees ook Gecultiveerde machteloosheid

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s