Verlaging btw op kunst

(Geschreven november 2017) (Met Update 2018)

Net zo als enkele grote bedrijven contact hebben gehad met de informateur en met de partijen die nu een regering hebben gevormd, heb ik ook contact gehad en gepleit voor verlaging van de btw op kunst naar 3%. Dus geen verhoging naar 9% maar een verlaging naar 3%.

Kunst is een goede zaak, kunst is goed voor de mentale gezondheid, voor de kunstenaar zelf en voor de kijker naar kunst. De verlossing moet in de post-religieuze tijd van de kunst komen (ik zei dit 20 jaar geleden). Kunst is de illusie van een verlangen. Kunst stelt vragen waarop geen antwoorden zijn. 

Ondanks mijn pleidooi hebben de vertegenwoordigers van de partijen afwijzend gereageerd op mijn verzoek en hebben ze te kennen gegeven naar het bedrijfsleven te luisteren en daarom een voorkeur te hebben voor afschaffing van de dividendbelasting van 1,4 miljard euro hoewel de effecten hiervan op de werkgelegenheid niet door economen worden onderschreven.

Dat is triest. Het is gebleken dat sinds 2010 er 500.000 euro is bezuinigd op de kunstsector er zijn 20.000 banen verdwenen en het aantal zzp-ers is toegenomen. Het risico op werkeloosheid is twee maal zo groot. Kunstenaars verdienen gemiddeld 10.000 euro minder dan anderen, hun pensioenen zijn slecht geregeld. De staatssecretaris die in kabinet Rutte 1 in 2010 verantwoordelijk was voor de bezuinigingen is in het huidige kabinet beloond met een ministerspost (Buitenlandse Zaken), want voor wat hoort wat, zo gaat dat in Nederland.

Er is een advies met de titel Arbeidsmarktagenda Culturele en Creatieve Sector 2017-2023 opgesteld door een samenwerking van werknemers, werkgevers, vakbonden en zelfstandigen uit de culturele en creatieve sector.

De nieuwe regering gaat wel meer geld vrijmaken voor de kunstsector, maar dat zal de bezuinigingen niet kunnen compenseren.

Ongelimiteerd subsidie geven aan de culturele sector is natuurlijk niet goed, in het verleden zijn er ontsporingen geweest, maar dat hing samen met de tijdgeest. Waar vooral subsidie naartoe moet zijn laagdrempelige activiteiten. Een goed voorbeeld is muziek. Goedkope oefenruimten voor beginnende bands zodat iedere jongere een kans krijgt om te experimenteren.

Update 28.04.2018

Er was afgelopen week een uiterst gênant debat (10 uur lang) over de afschaffing van de dividendbelasting (zie boven). Het debat werd rechtstreeks uitgezonden. We zagen politici die zinnen uit hun mond lieten komen waar een middelbare scholier op school een onvoldoende voor zou krijgen vanwege onbegrijpelijkheid. Hr Buma spande de kroon, we zagen een haast stotterende persoon die opgelucht was als hij het eind van een zin gehaald had. MP Mark ‘Teflon’ Rutte was in vorm, deze hyperintelligente persoon heeft de gave van het woord. Hij kan ieder argument pareren, iedere twijfel wegnemen. Als het moet komen er geheel nieuwe woorden uit zijn mond: zijtafel, geitenpaadje ed. Ik heb al eerder gezegd dat hij de beste MP ooit had kunnen zijn als hij in 2010 een sociaal-liberaal beleid had ingezet om de crisis te bezweren en niet voor een deelbelang in maatschappij had gekozen, namelijk het bedrijfsleven (vandaar de afschaffing van de dividendbelasting).

De oppositie liet zien dat de afschaffing van de dividendbelasting in het regeerakkoord staat terwijl het in geen enkel verkiezingsprogramma heeft gestaan. Dit toont aan wat ik al vaker op dit blog heb geschreven: er is een economisch-politieke elite die de macht heeft. Dit zijn de mensen uit het bedrijfsleven en de politiek die elkaar in formele en informele circuits tegenkomen en overleggen wat ze gaan doen. De politici zelf hebben in het bedrijfsleven gewerkt en soms kennen deze mensen elkaar van hun studie (een studievrindje). Wat tevens verbaasd is dat er mensen verbaasd zijn over deze gang van zaken. Minimaal 30 jaar geleden was dit al bekend. Ik kan mij nog herinneren dat ondernemers in de aluminiumindustrie vroeger dreigden met vertrek uit Nederland als ze geen goedkope stroom zouden krijgen. Toen al kreeg het bedrijfsleven enorme subsidies, dit is de normale gang van zaken Nederland.

Uiteindelijk kwam er een motie van afkeuring, maar de regeringspartijen sloten de rijen en de meerderheid van 76 zetels is voldoende om door te gaan. Overigens zouden verkiezingen niets oplossen, zoals ik een paar jaar geleden al zei is Nederland door de versplintering en polarisatie een onregeerbaar land.

Ondertussen op de arbeidsmarkt schijnen er mensen te zijn die op oproepbasis ’s nachts in ploegendienst werken met een nulurencontract, ze moeten dan 4 uur opdraven om in de piekuren te werken. Op aanstaande Dag van de Arbeid 1 mei zijn er demonstraties hiertegen.

‘De staatssecretaris die in kabinet Rutte 1 in 2010 verantwoordelijk was voor de bezuinigingen is in het huidige kabinet beloond met een ministerspost (Buitenlandse Zaken), want voor wat hoort wat, zo gaat dat in Nederland’.

Dat schreef ik in november 2017 (zie boven), die minister is na een paar maanden al weer afgetreden vanwege een leugen (zijn naam is Halbe Zijlstra). Hij fantaseerde de aanwezigheid in een Russisch buitenverblijf van president Poetin. Hij fantaseerde uitspraken van Poetin die op de wens naar Russische expansiedrift zouden moeten wijzen. Dit zijn onze politici, ze kletsen, liegen en fantaseren er op los voor hun eigen doelen. (In Dossier Geopolitiek heb ik uitgebreid aan bod laten komen waarom ze dat doen).

Update 29.11.2018

Het wordt steeds erger in Nederland. Shell hoeft sinds 2004 geen winstbelasting meer te betalen dankzij een regeling met de belastingdienst, het scheelt 7 miljard euro. Unilever’s hr Polman liet in een interview zien dat hij nog in de 19e eeuw leeft. Hij belt met de minister-president en die neemt altijd direct op. In vakantieparken wonen veel mensen uit Oost-Europa die voor problemen zorgen. Ze werken bij Bol (internetwarenhuis) in de nachtdienst om de pakjes van de consument de volgende dag thuisbezorgd te krijgen.

C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog is tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.
PIC_0272.B.900 (C) Ronald Puma
2010. Demonstratie tegen de bezuinigingen op cultuur in Nijmegen. (Foto (C) Ronald Puma).

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, journalistiek, media, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s