Publieke omroep / Commerciële omroep

(Geschreven in 2014)

Er is veel discussie over een publieke omroep of een commerciële omroep en wat ze uitzenden. Het is in ieder geval zeker dat door geen van beide een avondvullend programma zal worden uitgezonden van 2 uur lang, dat begint om 20.15 (prime-time) over de oorsprong van het kapitalisme en de huidige economische crisis. De Frans-Duitse zender ARTE deed het op 14.10.2014. Zeer goed gemaakt, alles zat er in: de Conquistadores in 1500, Adam Smith, de slavernij, de arbeidsdeling, Milton Friedman, egoïsme als drijfveer, Ayn Rand, het individualisme als drijfveer, Noam Chomsky, Alan Greenspan, de bio-industrie enzovoort. Het is een 6-delige serie, gisteren werden deel 1 en 2 uitgezonden.

Dit schreef ik in 1991 in mijn artikel het Einde van het Communisme (rechts in de zijbalk): “Het communisme is dood, de behoefte aan een alternatief voor het kapitalisme blijft. Het gaat er om in deze tijd te komen tot een afweging van prioriteiten. Het grotendeels ongestuurde kapitalisme laten voortdenderen, met alle gevolgen vandien, of kiezen voor een sterk gematigd kapitalisme. Rekenen op het eigen initiatief en de verantwoordelijkheid van mensen, maar tegelijkertijd grenzen stellen aan de groei en een beroep kunnen doen op (vrijwillige) solidariteit”.

ARTE heeft iedere dinsdag een thema avond met maatschappelijk relevante en actuele onderwerpen. Daarnaast zenden ze kwaliteitsfilms uit zonder reclameonderbrekingen. Kortom, ze doen wat een goede publieke omroep moet doen….

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, economie, filosofie, journalistiek, media, politiek, privatisering, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s