Een Nieuwe Politieke Partij

(Geschreven in 2016) (Met Update 2021, 5 jaar later)

Ja, nu bijna iedere Nederlander zijn eigen politieke partij heeft ga ik er ook maar een beginnen.

Update 03.12.2016

Er is vandaag een nieuwe partij bijgekomen die mee gaat doen aan de verkiezingen. De naam noemen is verspilde moeite. Er gaan 20 partijen meedoen in maart 2017.

Waar het om gaat is natuurlijk wat ik eerder al schreef: al die dilettanten (amateurs) en partijen gebaseerd op deelbelangen in de politiek van vandaag hebben we te danken aan het falen van al die partijen die regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen sinds een jaar of 15 tot 20 (VVD, CDA, PvdA, D66). Er is een brede onvrede in de maatschappij ontstaan die Pim Fortuyn als een van de eerste kanaliseerde. Daarna Rita Verdonk en Geert Wilders. Zie: De Boze Burger en het ‘populisme’

Als we niet oppassen mondt de democratie uit in een klucht.

Update 2018

Mijn politieke partij is een feit: de Humanistisch Sociale Partij (HSP 2017): Humanistisch Sociale Partij

Update 25.11.2019

“Als we niet oppassen mondt de democratie uit in een klucht”, uit 2016. We leven nu al in een klucht. Er is in de tussentijd een nieuwe partij bijgekomen (ze zijn in de Eerste Kamer de grootste, de leider en de aanhangers ontkennen dat er een klimaatprobleem is). 2 andere mensen hebben zich van hun eigen partij losgemaakt en zitten in de Tweede Kamer als onafhankelijk lid (de huidige regeringscoalitie is haar meerderheid kwijt, we zijn een millimeter verwijderd van nieuwe verkiezingen). Getuigt ook van een hoge arrogantie om als eenmans/eenvrouwsfractie door te gaan. Een is pandjesbaas in Amsterdam, hij zal wel bevriend zijn met een Prins die als hobby ook in onroerend goed zit (in Amsterdam is geen betaalbare woning te vinden. Er is in Nederland een tekort van 300.000 woningen, maar door de stikstofcrisis mag er niet gebouwd worden). Hoe erg kan iets zijn. (Zie Dossier Woningnood: Dossier Woningnood (Met Updates)).

Er is ook een nieuwe omroep die het ‘rechtse geluid’ dat ‘niet vertegenwoordigd is’ moet gaan vertolken. Dat er al zo’n omroep is weten ze blijkbaar niet (er werkt overigens een groot journalistiek talent). Dat de publieke omroep niet genoeg doet is echter wel waar, maar dat zit vooral in achtergronden en verbanden leggen (daardoor is de verwarring ontstaan die tot ‘gecultiveerde machteloosheid’ heeft geleidt, zie Gecultiveerde machteloosheid. De Frans-Duitse zender ARTE doet dit wel door thema avonden uit te zenden met echte onderzoeken en uitdieping, een avond lang die begint op prime-time (iedere dinsdag om 20.15 uur). (In Nederland zenden ze liever een ‘amusementsprogramma’ uit waarin volwassen mensen dirigentje gaan spelen). Maar dat is de nieuwe omroep niet van plan, zij willen een vertaling van 2 politieke partijen naar een omroep. De ‘verzuiling’ van vroeger is helemaal terug: iedereen zijn eigen omroep en politieke partij.

Update 29.06.2020 (4 jaar later)

Er is en nieuwe politieke partij: De ‘Partij voor de Toekomst’. Een politieke partij De Partij voor het Verleden noemen heeft geen zin, wie is er niet voor de toekomst. Deze nieuwe partij bestaat uit politiek ontheemden, politiek thuislozen, voorgekomen uit Partij voor de Dieren, de Ouderenpartij en Forum voor Democratie. Een vreemd samenraapsel van personen die zich van hun eigen partij hebben losgemaakt en een zetel meenamen.

De verkluchtiging (is dat een woord) van de politiek begon met de LPF 20 jaar geleden met eigenbelangebehartiging (is dat een woord) in de politiek met vastgoedmensen die hun toko wilden bevoordelen.

Het is bijzonder knap dat de gevestigde partijen VVD (10 jaar aan de macht), PvdA (lieten zich in het pak naaien door de VVD), D66 (waar is een Hans van Mierlo) en CDA (4 kandidaten voor lijsttrekker) 20 jaar populisme in stand hebben gehouden door hun beleid en daaruitvoortvloeiend de huidige versplintering. Ze zijn er wel bij mee, want een verdeelde oppositie is een groot voordeel bij de komende verkiezingen in maart 2021.

Als we niet oppassen mondt de democratie uit in een klucht (uit 2016).

De Humanistisch Sociale Partij (HSP 2017) (Humanistisch Sociale Partij) staat in de startblokken, maar eerst moeten andere partijen zich opheffen en aansluiten, want nog een partij erbij heeft geen zin.

Update 02.04.2021 (5 jaar later)

Als we niet oppassen mondt de democratie uit in een klucht (uit 2016).

De verkiezingen zijn geweest, er deden 37 partijen mee (zie boven), 17 zijn in de Tweede Kamer gekomen, 4 nieuwe, 3 eenpersoonsfracties. Maar liefst 69 nieuwe parlementariërs (Kamerleden), met veel ervaring, vertrokken. (VVD’er Dijkhoff (40 jaar jong, ‘de slimste mens’), driedelig pak met gymschoenen eronder (?) gaat met vrienden ‘een bedrijfje beginnen’, hij schreef mee aan het verkiezingsprogramma en gaat zelf weg (dit terzijde). De namen van de partijen die meededen laten al veel ideeënarmoede, verwarring en onzekerheid zien. Op het stembiljet stonden: JA21, BIJ1, CODE ORANJE, Volt, NIDA, Piratenpartij, Libertaire Partij, JONG, Splinter, BBB, NL Beter, OPRECHT, JEZUS LEEFT, TROTS, 30, DE FEESTPARTIJ.

Gisteren de eerste dag van de Kamer direct een historisch debat dat hopelijk geen voorbode is voor de komende jaren. Reconstrueren zou teveel werk zijn, maar mijn vrees dat de democratie kan uitmonden in een klucht zag ik bewaarheid worden. Totale verwarring die niet zonder gevaar is voor de toekomst van de democratie en het land zelf. Over MP Rutte schrijf ik sinds 2010 ( Dossier VVD) hij is de Houdini in de politiek met Machiavelli als handboek. Een waar rookgordijn ontstond tijdens 14 uur vergaderen tot 03.30 uur (ik keek niet).

Decennialang is er al achterkamertjespolitiek in Nederland, ik schrijf er al zo lang over. Een economisch-politieke (ook culturele) elite (ze kennen elkaar nog uit de studententijd: een vrindje van vroeger) ze verdelen de maatschappelijke posities, houdt de lonen laag, zorgen voor onzekerheid op de arbeidsmarkt door flexwerk (noemen dit hervormingen en een verbetering), laat goedkope arbeidskrachten (gastarbeiders in de jaren 1960 en arbeidsmigranten in de jaren 2000 uit de MOE-landen) concurreren met autochtonen en wentelt de problemen af op de oude wijken (hier komt het ‘populisme’ vandaan (vanaf de jaren 1980). De woningnood is structureel (krapte wordt geaccepteerd, want goed voor eigenaren), 60 jaar ‘gratis’ gas uit Groningen halen (miljarden inkomsten, ik las ergens 300 miljard), tot de aardbevingen er een einde aan maken, de bewoners in ontreddering achterlatend en ze wachten nog steeds op vergoeding van de schade. Conflicterend beleid met betrekking tot de landbouw waarbij met enorme subsidiegelden een gigantische productie tot stand is gekomen, maar de stikstofproblematiek de natuur aantast en de woningnood doet voortduren. Een overheid die jarenlang onterecht haar eigen burgers als fraudeurs bestempeld (25.000 gezinnen, 100.000 personen) en tot wanhoop drijft.

Een dan een MP die 10 jaar lang soms ‘ineens’ een selectieve herinnering heeft, zaken die slecht uitkomen zijn ‘vergeten’, ook nieuw Nederlands verzint: ‘verkeerd herinnerd’ (je iets verkeerd herinneren kan niet, het bestaat niet). Bovenal is er na al dit alles een partij die de meeste stemmen krijgt: de bange burgers klampt zich vast aan een ogenschijnlijk betrouwbare politicus in onzekere tijden. Dat is de rechts-conservatieve volksaard van het ‘gecultiveerde egoïsme’ en ‘als ik het niet doe een ander het toch’, lekker 130 rijden in je lease auto en gooi het afval maar in de sloot. Lees het goed.

Waar het om gaat is de achtergrond, het gaat om macht en geld, steeds meer, want we leven in een tijd van de onzekerheid en de verdeling van schaarste (energie, grondstoffen, schoon water, schone lucht enzovoort). Alles staat onder druk en de croronapandemie heeft voor nog meer druk gezorgd. De meeste mensen beseffen het niet, maar de economsche crisis moet nog beginnen.

We leven in een ‘welvaartsillusie’ (mijn woord): decennialang hebben de verantwoordelijken de burger wijsgemaakt dat de onbegrensde groei van productie en consumptie geen prijs heeft. Opvallend dat een kunstenaar onlangs op tv met een scherpe analyse zoveel bijval krijgt. Opvallend dat een tv satiricus (die nu stopt) al jarenlang maatschappelijk relevante onderwerpen op humoristische wijze zeer veel mensen weet te bereiken en meer impact heeft dan gewone journalistiek.

(De ‘Partij voor de Toekomst’ zie boven, hield er na 5 maanden al weer mee op, 2 leden zijn nu van het politieke toneel verdwenen, de derde noemt zich ‘groep’).

Wanhopig klampt de moderne mens zich in een woeste zee vast aan de rand van te volle reddingsboten midden op een ruige zee wachtend op een volgende storm….

Update 23.05.2021

Nu 18 partijen in de Volksvertegenwoordiging, 1 kamerlid heeft ruzie met partij en gaat met die ene zetel zelfstandig verder. Ze moeten bij een debat allemaal spreektijd hebben…..

Programma Tegenlicht laat bestuurskundige Bovens aan het woord. Hij zegt dat tot de jaren 1980, 1990 het aantal academici in de Volksvertegenwoordiging is gestegen van 50% naar 80%. Mijn analyse is dan dat we daardoor misschien wel die 20 jaar 20 tot 30 zetels ‘populisme’ hebben gekregen en die Nederland een bijna onregeerbaar land hebben gemaakt. Veel mensen, vooral jongeren, het is ook een generatiekwestie, herkennen zich niet meer in de gevestigde partijen en zijn op zoek naar iets anders, naar een partij die hen WEL vertegenwoordigd.

Misschien wordt dit bericht nog aangevuld.

(C) Copyright Ronald Puma 

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Alle genoemde personen worden aangesproken in hun functie.
Dit bericht is tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding.

Fotogalerij (C) Ronald Puma

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, filosofie, journalistiek, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s