Een vastgelopen containerschip in het Suezkanaal

(Geschreven in 2021) (Met Update 2023)

Een met containers geladen binnenvaartschip vaart over de Waal bij Nijmegen richting Duitsland.

Het vastgelopen schip in het Suezkanaal laat onbedoeld zien waar het kapitalisme met zijn globalisering en wereldhandel toe heeft geleid: een totale afhankelijkheid van het goedkoop in Azië produceren van goederen.

Update 30.03.2021

Wat laat het vandaag losgetrokken (oa door een Nederlands bedrijf) containerschip zien (wat mensen die dit volgen al wisten).

Het containerschip is een van de grootste in de wereld met 20.000 containers en was op weg vanuit Azië naar Rotterdam. Vroeger was 5000 containers veel, nu is een dergelijk schip een varende liggende wolkenkrabber van 400 meter lang met 20.000 containers (kwetsbaar voor zijwind, de mogelijke oorzaak voor het vastlopen).

Enkele opvallende gegevens:

  • Dagelijks gaat er voor een waarde van 10 miljard door het Suezkanaal, 12 procent van de wereldhandel.
  • Er worden onder andere auto-onderdelen vervoerd, ze zitten in de zogenoemde supply chain, de aanvoer lijn, een keten van afhankelijke onderdelen die de huidige productie kenmerkt. Produceren in Azië is goedkoop. Een verstoring heeft dus grote gevolgen. De theorie erachter is ‘Supply chain management’.
  • Er werden in en paar dagen bijna 400 schepen opgehouden die in file lagen aan de noord- en zuidzijde van het kanaal.
  • Het zal weken duren voor de achterstand is ingelopen en de file is opgelost.
  • Ook levend vee werd vervoerd, schapen uit Roemenië, dit is al jaren in discussie want dierenmishandeling door het vervoer zelf is mogelijk. Schapen die onderweg doodgaan worden in zee gegooid.
  • Er worden nog grotere schepen gebouwd met 24.000 containers.
  • Verzekeringsmaatschappijen twijfelen of extreem grote schepen nog te verzekeren zijn.
  • Er gaan 50 schepen per dag door het kanaal (dat niet heel breed is) en dit is een inkomstenbron voor het land Egypte.

Waar het hier om gaat is dat de hele westerse wereld hun productie heeft uitbesteed aan lagelonenlanden, heel Azië inclusief China. In deze landen zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht: kinderarbeid, werken met in het westen verboden kankerverwekkende stoffen, milieuvervuiling enzovoort. Het zijn in Nederland de bekende winkels die hun prullaria verkopen zoals Blokker en Action en HEMA waar de minder vermogenden hun spullen kunnen kopen. Een T-shirt of jurkje voor 3 euro is onmogelijk. Het is bekend dat in China Apple zijn telefoons laat assembleren, de beeldschermen worden met in het westen verboden stoffen schoongemaakt, werknemers worden er ziek van. De verantwoordelijken in politiek en bedrijfsleven hebben decennialang de wereldhandel en globalisering gepropageerd. Het alternatief van lokaal produceren wordt doorgaans als onrealistisch gezien, want dan wordt alles duurder. Deze argumentatie is de burger voor een voldongen feit stellen, voor een keuze die eigenlijk nooit bewust gemaakt is. Er zal in het parlement in het verleden wel over gesproken zijn, maar dan vooral door de partijen die de zegeningen van wereldhandel, globalisering en kapitalisme zien zonder over de gevolgen na te denken of deze bewust te verzwijgen. In Nederland zijn dat met name VVD en CDA, maar ook D66 en de PvdA, de partijen die ruim 40 jaar regeren.

In dit kader past ook het containerschip MSC Zoe dat januari 2019 (tijdens een storm) boven de Waddeneilanden ongeveer 342 containers verloor in zee en de stranden vervuilde, ook zonken er containers. Er zijn ongeveer 40 containers zoek, die dus nog op de bodem liggen. Dit zorgde voor grote vervuiling en het schadebedrag dat de scheepvaartmaatschappij heeft moeten betalen was 3.5 miljoen euro. Het ecologisch onderzoek gaat door.

Veel wat in het kapitalisme verkeerd is gegaan en in deze tijd voor uitbuiting, kinderarbeid (kledingindustrie), milieuvervuiling elders, klimaatverandering en vervuiling van de zeeën door schepen komt hier samen. Discussie hierover is er niet, dit wordt als vaststaand gegeven voorgespiegeld.

Dit bericht is niet volledig en wordt misschien nog aangevuld. Als een paar goede onderzoeksjournalisten hierin zouden duiken gaat er een beerput open, helaas ontbreekt bij mij de mogelijkheid hiervoor. Ook alle geneesmiddelen worden goedkoop in Azië geproduceerd, dat bleek ‘ineens’ tijdens de pandemie. Dit moet verder worden uitgezocht.

Lees ook: Dystopie

Update 30.07.2021

Het containerschip Ever Given is met een paar maanden vertraging in Rotterdam aangemeerd. Op tv enkele reportages over bedrijven en mensen die op goederen zitten te wachten. Een meneer (type babyboomer) had een motor besteld met een bepaalde kleur, maar had tot zijn droefenis een andere kleur moeten kopen….Ook tuinmeubelen ed. waren te laat.

Update 07.09.2021

De prijs van een container is meer dan vertienvoudigd, in China gaan havens tijdelijk dicht vanwege corona. Rederijen maken megawinsten. (en dergelijke). Men vreest dat de kerstspullen niet op tijd in de winkel liggen….

Veelzeggend artikel in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/ts-b6dd9d07

Update 09.01.2023 (2 jaar later)

Er is weer een schip vastgelopen in het Suezkanaal, maar andere schepen kunnen wel langsvaren.

De afhankelijkheid van China en Azië in productieprocessen (door leveringsketens) wordt nu door meer mensen ingezien. Men heeft het zelfs over weer in Europa gaan produceren. De wens om goedkoop te produceren van de afgelopen decennia en economieën afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen (oa Rusland) en assemblage (China, Azië) is met een grote SCHOK binnengekomen. Dat komt ervan als ‘eerst de handel, dan de moraal’ leidend is. We zitten in enorme transities op alle gebieden, of de mensheid het aankan is ongewis…..

Aanvullingen mogelijk.

Een goederentrein met containers rijdt door station Breda.

(C) Copyright Ronald Puma 

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog wordt geschreven zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, economie, EU, journalistiek, Kapitalisme, klimaat, media, politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s