Kenniseconomie en onderwijs

(Geschreven in 2017) (Met Update 2019)

Nederland is een kenniseconomie, we moeten het hebben van goed opgeleide mensen die de snelle ontwikkeling van de techniek in een globale wereldeconomie kunnen bijbenen. Het is daarom zo vreemd dat ze (de opeenvolgende regeringen) weinig geld in goed onderwijs willen steken.

Dit na aanleiding van de grote hoeveelheid berichten in de media over het onderwijs. Er zijn te weinig vakmensen (MBO), er zijn te weinig ICT-ers. De werkdruk van leraren en docenten is te hoog, de klassen zijn te vol en worden voller in plaats van kleiner. Er is een tekort aan docenten, leraren werken met tijdelijke contracten, enzovoort.

“Iedere maatschappij is het product van opvoeding (door de ouders) en onderwijs (door de school)”. (geschreven in het jaar 2000).

Update 02.07.2018

Het is jammer dat Nederland zo slecht bestuurd wordt. Een probleem is de regeerperiode van 4 jaar waarin de politieke partijen die regeringsverantwoordelijkheid dragen hun ei willen leggen en er telkens verandering van beleid is. De maatschappelijke sectoren waar lange termijn visies nodig zijn gaan echter ver over 4 jaar heen. Daar zijn meerjarenvisies voor nodig. Het onderwijs is zo’n sector.

We zijn in efficiëntie, competenties, systemen en protocollen gaan denken, maar we moeten naar mensen kijken. En binnen het onderwijs naar kinderen, jongeren, leerlingen: de toekomstige burgers van de maatschappij.

Update 25.08.2018

“Het is jammer dat Nederland zo slecht bestuurd wordt. Een probleem is de regeerperiode van 4 jaar waarin de politieke partijen die regeringsverantwoordelijkheid dragen hun ei willen leggen en er telkens verandering van beleid is. De maatschappelijke sectoren waar lange termijn visies nodig zijn gaan echter ver over 4 jaar heen. Daar zijn meerjarenvisies voor nodig. Het onderwijs is zo’n sector”. Zie boven.

Vandaag in de Volkskrant een lang interview met minister van onderwijs Arie Slob (Christen Unie). Hij zegt in antwoord op de vraag dat zijn voorganger het anders deed: Dit is een nieuwe regeerperiode. Vier partijen maken afspraken met elkaar. Dan gaan er dingen anders dan in de periode daarvoor”. Dat is het probleem, hier gaat het om, regeren is echter vooruitzien. Wat ik zeg is dat ieder kind dat vandaag geboren wordt over 5 jaar naar de basisschool moet, over 12 jaar naar het voortgezet onderwijs gaat en over 18 jaar gaat studeren of eerder een vakopleiding gaat volgen. Je hebt dus jaren om vooruit te zien en beleid te maken en voor docenten te zorgen. (immigratie moet overigens ook worden meegenomen). Uiteraard is zo ver vooruitkijken moeilijk, maar voor een deel kan het. Er is nu een ernstig tekort aan leraren, ze weten niet waar ze vandaan moeten komen, er wordt gevreesd dat lessen niet door kunnen gaan omdat er geen leraar is. Die kinderen zijn 5 jaar geleden geboren….

Over vooruitzien. 30 jaar geleden keek ik naar de bevolkingspiramide van Nederland met die bekende uitstulping. Daar was toen al te zien wat de babyboom generatie zou gaan betekenen, geboren na de Tweede Wereldoorlog, allemaal in deze tijd met pensioen. Voeg daar de stijgende levensverwachting bij, dan zie je wat vergrijzing van de bevolking inhoudt. Daar zitten we nu middenin (ik ben van de generatie daarna, dit terzijde).

Zolang mensen blijven stemmen op de gevestigde partijen die al 40 jaar regeren (VVD, CDA, PvdA en D66), zolang zal er niets veranderen in Nederland. (8 jaar Rutte, 8 jaar Balkenende, 8 jaar Kok, 12 jaar Lubbers, 5 jaar Van Agt).

In de hedendaagse politiek zien we 19e en 20e eeuwse politiek met verouderde uitgangspunten. Het gaat nu en in de toekomst niet meer om links of rechts maar om sociaal bewust en milieu bewust.

Lees hier het partijprogramma van de Humanistisch Sociale Partij, de nieuwe partij voor de 21e eeuw: Humanistisch Sociale Partij

Lees ook de diverse Dossiers over politiek. Zie in de kolom rechts onder Artikelen.

Update 12.10.2019

Het lerarentekort heeft dramatische hoogten bereikt. 

Tevens is het aantal buitenlandse studenten toegenomen, het fijne weet ik er niet van, maar aan buitenlandse studenten is waarschijnlijk geld te verdienen, gewoon onderwijs aan Nederlandse studenten kost geld.

(Misschien wordt dit bericht nog aangevuld).

Update 21.10.2019

Op 6 november is er een landelijke staking van leraren.

Denk in dit kader ook aan de VVD, ze regeren volgend jaar 10 jaar met MP Rutte als verantwoordelijk persoon.  Iedere sector in de maatschappij is ontevreden, er is een diepe crisis door het stikstof- en milieubeleid. Jammer dat mensen telkens op deze partij, die iedere geloofwaardigheid heeft verloren, blijven stemmen. (Dossier VVD: Dossier VVD (Met Updates)

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog is onafhankelijk en niet partijgebonden.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, journalistiek, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s