Spiegeltjes en kralen

Technologie moet niet de moraal in een maatschappij gaan bepalen’.

(Geschreven in 2013) (Met Update 2023, 10 jaar later). 

Net zo als de zwarte bevolking in Afrika 400 jaar geleden werd gepaaid met spiegeltjes en kralen, zo laat de moderne mens zich paaien door de techniek. Met gebogen hoofd gaan de mensen door het leven, gevangen in een kunstmatige, virtuele wereld.

iPhone en iPad, de spiegeltjes en kralen van de moderne tijd.

Apple en Samsung, de spiegeltjes en kralen van de moderne tijd.

Apple and Samsung, the mirrors and beads of modern times….  

(Lees ook Dossier China (Met Updates) waar westerse bedrijven goedkoop hun producten in elkaar laten zetten ten koste van de Chinese werkers).

Update 08.02.2018 (5 jaar later)

Er zijn meerdere onderzoeken naar de verslavende werking van Facebook, Twitter en andere sociale media en de macht van de techbedrijven (Google). Zelfs ex medewerkers keren zich nu tegen dit soort bedrijven en hun macht.

Een mooi citaat (dat ik toevallig tegenkwam) van Václav Havel (1936 – 2011), een schrijver/filosoof die president van een land, Tsjechië, werd. Er zijn maar weinig politici die zich intellectueel mogen noemen, Václav Havel was er een.

Václav Havel in 1979:

“Onze aandacht richt zich daarom onvermijdelijk op de meest wezenlijke kwestie: de crisis van onze eigentijdse technologische maatschappij als geheel, de crisis die Heidegger beschreven heeft als de onmacht van de mensheid wanneer zij geconfronteerd wordt met de planetaire macht van de technologie. De technologie – het kind van de moderne wetenschap, die op haar beurt weer een kind van de moderne metafysica is – heeft zich losgemaakt van de menselijke controle, heeft opgehouden ons te dienen, heeft ons tot slaaf gemaakt en ons gedwongen mee te werken aan de voorbereiding van onze eigen ondergang. En de mensheid kan geen uitweg vinden: wij hebben geen ideeën en geen geloof, laat staan een politiek concept dat ons helpt de dingen weer onder menselijke controle te brengen. Wij kijken hulpeloos toe hoe die kil functionerende, door ons geconstrueerde machine ons onontkoombaar verzwelgt (…)”.

Citaat uit: Essay over Charta ’77, Václav Havel, Poging om in de waarheid te leven, Uitgeverij Van Gennep Amsterdam (2e druk 1989).

Update 23.05.2019

Lees hier over de ontsporing van de sociale media en de achtergronden: Meningen en sociale media

Lees hier over het narcisme van de moderne tijd: Het Ik-Tijdperk (Me, Myself, I)

Update 09.10.2020

“Met gebogen hoofd gaan de mensen door het leven, gevangen in een kunstmatige, virtuele wereld”. (uit 2013).

De verslaving aan de smartphone en de macht van de (Amerikaanse) bedrijven is bijna totaal. Er is een wedloop gaande tussen de bedrijven en consumenten (de persoonlijke gegevens, ook wel data genoemd) en overheden (de bedrijven hebben zich een machtspositie toegeëigend (ook financieel) en een monopolie. Vooral de EU probeert een tegenwicht te bieden. Hier zijn onderhandelingen en gesprekken gaande waar wij nooit van zullen horen, maar bedrijven hebben de beste juridische adviseurs die er zijn en doen alles om hun positie te behouden. Al de technologiebedrijven hebben multimiljardairs als leidinggevenden, ze zijn rijker geworden door de coronapandemie….

Uit serie Phones (2010 tot heden).

Update 12.08.2021

Toen Facebook naar de beurs ging in 2012 (100 miljard dollar, nu 1000 miljard, er zijn wel schommelingen) heb ik op de pagina van eigenaar Mark Zuckerberg gevraagd of ik als gebruiker ook geld zou gaan krijgen en een jaar later vroeg ik of ik geld zou krijgen na het plaatsen van foto’s op mijn pagina (wetende dat dit natuurlijk nooit zou gaan gebeuren).

Iemand die een voorzienende blik heeft gehad met betrekking tot de werking en invloed van tv en media was de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan (1911-1980). Hierin ben ik mij aan het verdiepen, een buitengewoon interessante denker, die bovendien stijl had. Een van de analyses van hem is: technologie dringt het leven van mensen binnen, maar ze zijn er niet klaar voor, ze beseffen het niet.

Mooi interview op YouTube: (de GOEDE kant van sociale media): https://youtu.be/XZfvqMUoHQ0

Update 02.01.2023 (10 jaar later)

Er is een beginnende tendens, vooral bij jongeren, die de scrolverslaving die door de bedrijven is veroorzaakt zijn gaan inzien en er afkerig van aan het worden is….Jongeren voelen zich eenzaam en zijn verslaafd, om van de verslaving af te komen wordt een smartphone ingeruild voor een mobieltje (alleen bellen en sms)…..(Zelf heb ik een mobieltje en tot nu toe de smartphone ver van mij gehouden, maar de druk neemt toe…).

Kort verhaal over verslaving: Storing (Kort verhaal).

Update 12.01.2023

In het onderwijs zijn grote problemen door de aanwezigheid van de telefoon in de klas vanwege het afleidende effect. Er is discussie over het verbieden, wat op sommige scholen reeds gebeurd. Zoals boven reeds beschreven is deze technologie verslavend, het is vergelijkbaar met iedere ander drug (roken, gokken ed), waarbij de constante behoefte bestaat naar het ‘middel’ te grijpen. De bekende sociale media bedrijven hebben de verslavende werking opzettelijk ingebouwd, hoe meer schermtijd, hoe meer winst door de clicks ed. Niet toevallig zijn het VS bedrijven (globaal kapitalisme, ook op andere gebieden) die er mee begonnen zijn, het Chinese bedrijf TikTok is in hun voetsporen getreden.

De technologie (bedrijven) heeft de macht en mensen in hun greep genomen. ‘Technologie moet niet de moraal in een maatschappij gaan bepalen’, geschreven in 1993, 30 jaar geleden).

Treffend is de gang van zaken bij Twitter, het bedrijf is overgenomen door meneer Musk, rijk (miljardair) geworden door de elektrische auto, een rare snuiter. Hij gelooft in totale vrijheid van meningsuiting, ook discutabele en tegen anonimiteit heeft hij niets. Twitter is er door verpest en zelfs gevaarlijk in mogelijkheden van opruiing.

Update 23.01.2023

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence AI) kan nu met een programma teksten schrijven over willekeurig welk onderwerp. Men vreest voor de gevolgen, want bijvoorbeeld in het onderwijs kunnen leerlingen zonder een boek gelezen te hebben een boek beschrijven. Het bedrijf erachter komt uit de VS (waar anders) en uit de hoek van Elon Musk die er een miljard instak, later investeerde Microsoft er ook een miljard in.

De reacties zijn wisselend, bewondering en afschuw. Het gaat om het gebruik, maar ook deze technologie zal grote invloed hebben. Het gaat om het doordenken van ontwikkelingen, uiteindelijk schaft de mens zichzelf af, de technologie kan alles doen. Overkoepelend is SNELHEID, alles gaat steeds sneller door technologie. Wie niet snel genoeg is verliest. Op dit moment zitten mensen in de hele wereld in kantoren naar beeldschermen te kijken en sturen de wereldhandel en verdienen daar geld mee. Automatische programma’s zorgen voor de handel (is al heel oud). Speculanten speculeren op winst en verlies. Alles legaal, want het internationale kapitalisme wordt voorgespiegeld als een onontkoombaar feit, er is geen alternatief. Geld regeert, geld is macht en de gewone mens is slaaf van de omstandigheden en probeert zijn dagelijkse kostje te verdienen. Waar dit toe gaat leiden is ongewis. In het zo geroemde land VS liggen miljoenen mensen in de grote steden in tentjes op het trottoir, ze hebben voedselbonnen nodig om te overleven….

Update 08.04.2023

1000 leiders uit industrie en wetenschap zien ineens de gevaren van kunstmatige intelligentie, ook Elon Musk (zie boven hij investeerde er wel geld in) en vragen om een pauze in de ontwikkeling ervan. Nepnieuws, nepfoto’s worden nu al gebruikt. Op een wereldwijde populaire fotowebsite zijn de voorbeelden te zien wat mensen (mannen) gaan doen: kunstmatige gemaakte meisjes met hele grote borsten in minirok, het ideaalbeeld van mannen (het is voer voor sociologen). Doet ook denken aan het monster van Frankenstein (uit die oude films (Boris Karloff), oorspronkelijk een boek) waar een door de mens gecreëerd wezen een eigen leven gaat leiden en doet wat hij wil. Er schijnen mensen te zijn die er het einde van de mens in zien…

Lees ook: Kunstmatige Intelligentie (AI)

Uit 2013: Net zo als de zwarte bevolking in Afrika 400 jaar geleden werd gepaaid met spiegeltjes en kralen, zo laat de moderne mens zich paaien door de techniek (in 2023 gebruik ik het woord technologie). Met gebogen hoofd gaan de mensen door het leven, gevangen in een kunstmatige, virtuele wereld.

Aanvullingen mogelijk.

(C) Copyright Ronald Puma 

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog wordt geschreven zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.
2018.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, economie, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek, religie, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s