Monarchie en Religie

Veel filosofen hebben zich er over gebogen door de eeuwen heen, maar veel mensen kunnen niet zonder monarchie en religie (ook nationalisme). Beide zijn sprookjes voor volwassenen en kinderen. Sprookjes zijn echter niet de realiteit. Sommige monarchieën hebben de tijd doorstaan, zoals die in het Verenigd Koninkrijk waar 6 mei 2023 de kroning van Charles III was. Dat monarchie en religie goed samengaan was te zien toen Charles de eed zwoer op de Bijbel en deze even kuste. Ook was veel pracht en praal te zien die in de 21e eeuw anachronistisch overkomt, Engeland is echter een klassenmaatschappij met structurele armoede.

Monarchen zijn echter gewone mensen, mensen met overerfde privileges (van eeuwen) en het hele instituut is antidemocratisch (ook een constitutionele monarchie). Hoe dit fout kan gaan was te zien toen de vorige vrouw van Charles, een jonge dame van 19 jaar (Diana Spencer), verdwaalde in een koningshuis vol met intriges, ontrouw (met zijn latere vrouw, nu de koningin) en alles wat in ‘hogere kringen’ zoals koningshuizen gebruikelijk is en uiteindelijk de dood vond (in 1997) op 36 jarige leeftijd achtervolgd door paparazzi (ze was toen al gescheiden van Charles, maar populairder dan het hele koningshuis bij elkaar). Haar twee zonen moeten een heel leven lang worstelen met deze gang van zaken en het verbaasd niet dat er een aaneenschakeling van schandalen volgde tot op de dag van vandaag.

Aanvullingen mogelijk.

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, filosofie, geschiedenis, journalistiek, politiek, religie, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s