Dystopia

“De smaak van het brede publiek houdt geen verband met waarde en kwaliteit. De pessimist kan gelijk hebben en de optimist ongelijk, toch luisteren we liever naar een optimist die het bij het verkeerde eind heeft dan naar een pessimist die gelijk heeft”.

(Geschreven in 2021) (Met Updates 2023)

Al deze (vooral westerse) maatschappijen hebben nog maar een klein beetje tegenslag nodig en de boel stort in en de mensen staan onvrijwillig te barbecueën op het balkon, in de tuin of in het park.

Een flinke stroomstoring, een onbeheersbaar computervirus, een grote computer hack met gijzelsoftware bij vitale bedrijven, een vulkaanuitbarsting (vliegverkeer), een storing in het sattelietverkeer en/of een breuk in een onderzeese trans-Atlantische kabel (ongeluk of sabotage), een wereldwijde beurskrach (beursineenstorting door speculatie en/of computerproblemen en/of een schuldencrisis), een nieuw gemuteerd virus, extreem weer (overvloedige sneeuwval, overstromingen door hoog water, watertekort door hitte, tegenvallende oogsten door droogte/hitte) enzovoort.

Dystopia is een angstbeeld voor de toekomst, het tegendeel van Utopia dat een wensbeeld voor de toekomst van een samenleving is (dit wordt een antoniem genoemd).

Update 26.03.2021

Een containership dat vastloopt in het Suezkanaal en de hele wereldhandel is ontwricht. Alles wordt door globalisering en wereldhandel goedkoop in Azië gemaakt en over de hele wereld gebruikt in producten. Ook vitale medicijnen en beschermingsmiddelen. Lees er hier over: Een vastgelopen containerschip in het Suezkanaal

Lees ook: De angstmaatschappij hoe collectieve angst de maatschappij is gaan beheersen, een permanente staat van zijn.

Update 02.10.2021

We zijn al midden in het tijdperk van schaarste terechtgekomen.

De coronacrisis lijkt voorbij, de economie groeit alsof er niets is gebeurd. Maar schijn bedriegt. We zien allerlei losse gebeurtenissen die samen komen en elkaar beïnvloeden. We zijn al midden in het tijdperk van schaarste terechtgekomen, het kapitalisme kraakt in al haar voegen. Enkele voorbeelden.

In Nederland hebben we 60 jaar ‘gratis’ gas gehad dat zich door een geologisch toeval onder de Nederlandse bodem bevond (opbrengst 420 miljard). De huizen verzakten en bewoners zitten in de misère. De gaskraan is grotendeels dicht. Maar gas is nodig voor huishoudens en industrie. De gasprijs stijgt bij schaarste. Huishoudens krijgen een hogere energierekening, bedrijven maken hun producten duurder, consumenten betalen dus hier ook meer.

In Engeland zijn door de Brexit en door de pandemie veel werkers uit de MOE landen (Midden en Oost Europa) vertrokken, er is nu een tekort aan chauffeurs voor benzinestations en supermarkten. Er staan rijen voor de benzinepomp (benzine is ook duurder), de schappen in de supermarkt raken leeg en producten worden duurder. Het leger (militairen) moet gaan helpen.

In Frankrijk heeft de regering de gasprijs bevroren tot na de winter. Mensen die in de kou gaan zitten worden boos en gaan protesteren.

Deskundigen hopen dat het geen strenge winter gaat worden want bij een strenge winter zullen de energietekorten groot worden. We zijn dus nu afhankelijk van het weer of we de winter warm doorkomen. Ook in de zomer kan er een energietekort ontstaan als er te weinig wind voor de windturbines is en te weinig zon voor de zonnepanelen

Update 30.12.2021

Toevoeging: gastekort door strenge winter, oost-west conflict met nieuwe Koude Oorlog, lege schappen in winkels door grondstoffentekort en tekort aan personeel (vrachtwagenchauffeurs). Vergrijzing/bevolkingsafname. Onderbelicht, maar doet zich al voor in Rusland, Japan en het Westen. In tegenstelling tot India (ruim 1 miljard mensen en Afrika ook ruim 1 miljard mensen) waar de bevolking jong is en groeit. Allemaal mensen die dezelfde levensstandaard willen als in het Westen nu en dat is onmogelijk vanwege de klimaat/energie/grondstoffenkwestie.

Update 03.03.2022

…..’oost-west conflict met nieuwe Koude Oorlog‘. (2021).

De wereld zit op een gladde glijbaan en gaat snel naar beneden.

De mens is speelbal van de geschiedenis.

Voorspellingen doen is goed naar het heden kijken. (uit de context van Marshall McLuhan).

Update 19.03.2022

Waarschuwingen voor hongersnood in Europa veroorzaakt door het wegvallen van de landbouwproductie in Oekraïne en import uit Rusland…..Mensen zijn nu al aan het hamsteren, bloem en zonnebloem olie zijn al uitverkocht in sommige supermarkten….

Mijn basis advies:

Zorg thuis voor een zaklamp met nieuwe batterijen, een radio met batterijen, kaarsen/waxinelichten, lucifers, een hoeveelheid contant geld (voor als de pinautomaten niet meer werken), gouden sieraden/diamanten (voor als ook geld geen waarde meer heeft), eten voor een paar weken (rijst/pasta/pastasaus/vis in blik/soep in blik/of zakjes), controleer de campinguitrusting (gashouder met gas, een jerrycan voor water en dergelijke). (Dit heb ik zelf altijd al gedaan). Er zijn ook zogenoemde ‘preppers’ die zich voorbereiden op alle mogelijke rampen. In de VS (waar anders) zijn er extreme preppers die schuilkers kopen in de woestijn (ze zijn voorzien van douche, keuken met magnetron), uiteraard alleen voor de rijken.

Tegen een oorlog met kernwapens (waarover gesproken wordt) (verbijsterend) is niets te doen, wat er ook beweerd wordt. Het is voor mij een groot Déjà vu van de jaren 1980.

Twee voorspellingen van mij zijn uitgekomen: we krijgen een klimaatcrisis (uit 1981) en oorlog komt terug (uit 1992). Een wrang gelijk hebben.

Ook uit de jaren 1990: “De beschaving zijn eindigen als een klucht” en “De mensen zullen vechten om de laatste restjes welvaart”.

“De smaak van het brede publiek houdt geen verband met waarde en kwaliteit. De pessimist kan gelijk hebben en de optimist ongelijk, toch luisteren we liever naar een optimist die het bij het verkeerde eind heeft dan naar een pessimist die gelijk heeft”.

Geschreven door hoogleraar/schrijver/journalist MS Arnoni (1922-1985). Hij overleefde concentratiekampen in WO2, vertrok in de jaren 1970 uit de VS vanwege nationalistische tendensen. Schreef een boek met de titel ‘Moeder was niet thuis voor haar begrafenis’ (1982) en ‘Het recht om pessimist te zijn’ (postuum 1991). (Het citaat is uit laatstgenoemde boek afkomstig).

Update 25.06.2022

Toevoeging: meteorietinslag. Wordt altijd vergeten, maar de mens is een toevalsproduct ontstaan in miljoenen jaren, miljarden jaren. 66 miljoen jaar geleden was er de bekende meteorietinslag bij Mexico waarbij de dinosauriërs (gigantische dieren, onverwoestbaar) en bijna alle levende wezens uitstierven. Het heelal is te groot voor een totale observatie waardoor een meteoriet geheel onverwacht de aarde zou kunnen bereiken. Men verwacht het niet met de huidige kennis, maar mogelijk is het wel. De meteorietinslag in Rusland in 2013 zagen de deskundigen NIET aankomen, de schade bleef beperkt. Ook een botsing in het heelal is mogelijk en kan niet voorziene impact hebben.

Denk het ondenkbare en onvoorstelbare. Wij leven in een welvaartsparadijs (een deel van de wereldbevolking), vol van de prestaties van de laatste 250 jaar (na de industriële revolutie), maar welvaart heeft een prijs. Als we de aanwezigheid van de mens op deze planeet binnen de tijdsspanne van 1 uur zien, komt de mens in de laatste 5 minuten en de moderne in mens in de laatste minuut…..

Update 13.08.2022

Een gemiddeld journaal is een rampenoverzicht geworden, van crisis naar crisis, van ramp naar ramp. Waar kijken we naar, is het een ‘perfect storm’ waarin alles samen komt: een hittegolf en een neerslagtekort. In heel Europa is sprake van verdroging en deze treft de landbouw, oogsten zijn minder prijzen stijgen. De waterstand van de rivieren in heel Europa is laag, schepen kunnen minder lading meenemen vanwege de diepgang van een schip. Het is een domino-effect, het een beïnvloed het ander.

Update 16.09.2022

Uit 2021: Al deze (vooral westerse) maatschappijen hebben nog maar een klein beetje tegenslag nodig en de boel stort in en de mensen staan onvrijwillig te barbecueën op het balkon, in de tuin of in het park. (zie boven). Mensen zijn momenteel HOUT aan het kopen voor de komende winter (ook in Duitsland, er was een bedrijf op tv met 300 mensen op een wachtlijst voor hout). De gasvoorraden in NL schijnen gevuld te zijn, maar bij een strenge winter kunnen er problemen ontstaan. De gasprijs is echter zodanig gestegen dat mensen en bedrijven het nu al niet meer kunnen betalen. Bakkers kunnen dan geen brood meer bakken.

Voorspellingen doen is goed naar het heden kijken. (uit de context van Marshall McLuhan).

Update 29.09.2022

De gaspijpleidingen door de Oostzee zijn verwoest door sabotage en misschien is gastoevoer uit Rusland door deze gasleidingen nooit meer mogelijk. Men vreest hetzelfde voor alle onderzeese kabels…(zie boven uit 2021).

Update 29.11.2022

Het advies van de instanties is een noodpakket in huis te hebben…

Update 04.12.2022

Russische schepen varen bij belangrijke knooppunten waar de communicatiekabels op de zeebodem liggen. Ze doen dat met een schip dat kleine onderzeeërs heeft die 6 kilometer diep ook kabels kunnen doorknippen….(zie boven). In de Volkskrant een goed artikel: https://www.volkskrant.nl/ts-bb12f1f02

Update 19.04.2023 Geen wijzigingen en/of aanpassingen.

Aanvullingen mogelijk.

(C) Copyright Ronald Puma 

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog wordt geschreven zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.
Tekst uit 2015 (Dossier Broeikaseffect).
Het is vijf over twaalf voor de mensheid. Foto (C) Ronald Puma.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, klimaat, media, milieu, politiek, religie, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s