De buitengrenzen van Europa

(Geschreven in 2020) (Update 2023)

De naïviteit van de Europese politici ten aanzien van bewaking van de buitengrenzen van Europa en het vrij reizen van personen sinds midden jaren 1990 heb ik nooit gehad. Dat komt omdat ik twee maal (1982 en 1983) vanuit Zuid-Italië (oorspronkelijk vertrekpunt was Kreta) ben teruggelift naar Nederland en dus wist dat het erg makkelijk en gratis is als je in Italië bent, zoals veel vluchtelingen, om naar het noorden te reizen. Op een vrachttrein klimmen als je geen geld hebt kan ook en het gebeurt. Zonder kaartje in de trein stappen (eerst goed kijken waar de conducteur instapt) is ook mogelijk.

Bij een discussie begin jaren 1990 over open grenzen in Europa zonder grenscontroles was mijn opmerking: ‘Iedereen die voet aan wal zet in Zuid-Europa is binnen de kortste keren naar het noorden gereisd’.

Dit na aanleiding van het bericht vandaag in de Volkskrant dat anno 2020, dus ongeveer 25 jaar later nadat ik dit gezegd heb, de buitengrenzen beter bewaakt moeten worden: https://www.volkskrant.nl/ts-beac280d De urgentie is bepaald door de aanslag onlangs in Nice waar een Tunesische man via Italië naar toe was gereisd en 3 mensen doodde.

Overigens was ik in 1993 al voor het tegenhouden van migranten met een economisch motief maar voor het ontwikkelen van de Afrikaanse landen door goede ontwikkelingshulp, het verminderen van importheffingen, het niet dumpen van voedseloverschotten en dergelijke. Westers egoïsme heeft na al die decennia de voedingsbodem gelegd voor de uit de hand gelopen migratieproblematiek waarbij duizenden (men schat richting 100.000 mensen) zijn verdronken in de Middellandse Zee. De mooie Mediterranee met dat blauwe water is een massagraf, daar moeten al die mensen die langs de Côte d’Azur in hun bootjes en luxe-jachten witte wijn aan het drinken zijn aan denken….

Ik schreef over vluchtelingen met een economisch motief in De Geschiedenis herhaalt zich in 1992.

2 Foto’s gemaakt vanuit een vrachtwagen van de Duitse Autobahn in gemaakt in 1982. Van de vrachtwagenchauffeur kreeg ik een lift.

Update 10.02.2023 (3 jaar later)

De vluchtelingencrisis/asielcrisis/migratiecrisis is gaande. De buitengrenzen moeten beter bewaakt worden door hoge hekken…(oa de Balkan). De zuidelijke landen Italië, Griekenland en Spanje zijn al jaren boos omdat de vluchtelingenproblematiek op hun bordje terecht is gekomen, zeg maar afgeschoven door de noordelijke landen (door verdrag van Dublin). We herinneren ons MP Rutte die in 2015 nog van mening was dat Italië het vluchtelingenprobleem zelf moest oplossen (ik schreef er toen over dat het een gebrek aan solidariteit in de EU laat zien). De afspraken van de conferentie zijn gedoemd te mislukken, ze stellen niets voor. Deze problematiek is in decennia ontstaan en zal ook nog decennia voortduren (de oorzaak, de pushfactoren in arme landen wordt niet weggenomen: armoede, geen toekomst zien in eigen land). In het tv programma Nieuwsuur was een heel klein begin te zien van een land in Afrika (Gambia) waar afspraken mee worden gemaakt voor terugkeer van migranten en legale werkmigratie naar Duitsland (hoe er in Duitsland tegen aangekeken wordt is niet bekend).

Ondertussen is de discussie ook (heimelijk) vermengd met het tekort aan werkers in de EU (door het hoge welvaartsniveau alhier (niet bij iedereen) en de ‘vergrijzing’ (minder werkkrachten). Dat laat de zwakte van het bestuur zien, veel mensen willen geen immigratie en bevolkingsgroei in een vol land, er zijn geen huizen, de opvanglokaties zijn vol, er is nu dwang nodig om gemeenten te verplichten mensen op te vangen. Dit is een recept voor meer populisme bij verkiezingen. Als er ooit kabinet Wilders aantreed is de verontwaardiging groot, dan klagen de partijen die regeerden dat de mensen in het land de verkeerde keuze gemaakt hebben.

(C) Ronald Puma

Dit blog is tot stand gekomen zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.
De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, EU, journalistiek, kort verhaal, media, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s