Politiek en landsbestuur

(Geschreven in 2018 op Prinsjesdag) (Met Updates 2024 6 jaar later)

“Jammer dat Nederland zo slecht bestuurd wordt en er geen langetermijnvisies zijn”. (Geschreven in 2018).

Ja, jammer dat Nederland zo slecht bestuurd wordt en er geen langetermijnvisies zijn. Daarom praten we al decennia over hetzelfde: asielprocedures, lerarentekort, woningnood, ouderenzorg, gezondheidszorg, daklozen, armoede, milieu en klimaat, banken, dividendbelasting enzovoort enzovoort.

De meeste mensen beseffen het niet, maar de gevestigde partijen regeren al meer dan 40 jaar Nederland: VVD, CDA, D66, PvdA. 8 jaar Rutte, 8 jaar Balkenende, 8 jaar Kok/Zalm, 12 jaar Lubbers, 5 jaar Van Agt. Anderen noemen dit een partijkartel. Iedere nieuwkomer wordt tegengewerkt en afgestraft: Fortuyn, Verdonk, Wilders, Baudet. Maar ook de SP is doelbewust klein gehouden. Het stemt toch tot nadenken wat hier aan de hand is. 

Al de genoemde onderwerpen komen aan bod in de diverse Dossiers.

Bij het partijprogramma van de Humanistisch Sociale Partij heb ik korte karakteristieken geschreven over al de partijen: Humanistisch Sociale Partij

Update 19.09.2018

Ze noemen het traditie, maar Prinsjesdag met de rijtoer, de Glazen Koets en het voorlezen van de Troonrede komt in 2018 archaïsch en 19e eeuws over. 

Update 13.09.2019

Enkele feiten uit het afgelopen jaar voorafgaande aan Prinsjesdag 2019:

  • De koopkracht is bij bijna de helft van de mensen in 2017 en 2018 gedaald (cijfers CBS). Toch wordt in de Troonrede ieder jaar gezegd dat iedereen erop vooruit gaat. De Prinsjesdag stukken zijn vandaag uitgelekt (zoals ieder jaar) en ook nu gaat gezegd worden dat iedereen erop vooruitgaat.
  • Het aantal daklozen is toegenomen, het zijn er ongeveer 30.000. Zie Dossier VVD (Met Updates)
  • Een kwart van de huurders heeft betalingsproblemen.
  • De woningnood is toegenomen, er zijn 300.000 woningen tekort, men spreekt nu van een wooncrisis. Jongeren kunnen geen huis huren en geen huis kopen.
  • Flexwerk is de norm geworden, zekerheden zijn er niet meer. Tijdelijke arbeidscontracten zijn normaal. Zie De Boze Burger en het ‘populisme’ (Met Updates)
  • Er is stille armoede.
  • De stikstofcrisis laat zien dat de verantwoordelijken niet meer weten waar ze mee bezig zijn, alle problemen komen hier samen. Zie Stikstof
  • Binnen het islamitisch onderwijs en op Koranscholen leren kinderen dat westerse waarden niet goed zijn. Een jongen en een meisje mogen elkaar niet aankijken in 2019.
  • Er is een dramatisch lerarentekort, lees meer hierover: Kenniseconomie en onderwijs
  • Enzovoort.

Update 19.01.2021

Uit 2018: Ja, jammer dat Nederland zo slecht bestuurd wordt en er geen langetermijnvisies zijn. Daarom praten we al decennia over hetzelfde: asielprocedures, lerarentekort, woningnood, ouderenzorg, gezondheidszorg, daklozen, armoede, milieu en klimaat, banken, dividendbelasting enzovoort enzovoort.

Regering afgetreden, 30.000 gezinnen vanaf 2012 stelselmatig onterecht als fraudeur aangepakt en tot wanhoop en armoede gedreven. Diepe onvrede en wantrouwen van grote delen van de bevolking tegenover de staat en de media. Virusontkenners, klimaatverandering ontkenners, gelovers in duistere complotten enzovoort.

Kijken we naar een langzame implosie van maatschappij en democratie aangestoken door een pandemie. Niet alleen in Nederland, maar overal…

In het artikel over Nietzsche deed ik een poging een diepere verklaring voor de onvrede van de westerse mens te vinden. Friedrich Nietzsche (1844 – 1900)

Update 22.09.2021

Uit 2018: Ja, jammer dat Nederland zo slecht bestuurd wordt en er geen langetermijnvisies zijn. Daarom praten we al decennia over hetzelfde: asielprocedures, lerarentekort, woningnood, ouderenzorg, gezondheidszorg, daklozen, armoede, milieu en klimaat, banken, dividendbelasting enzovoort enzovoort.

Prinsjesdag van dit jaar laat een droef stemmend beeld zien van een maatschappij in verwarring. Meerdere crises, politieke verdeeldheid en versplintering……

Update 14.01.2022 (4 jaar later)

Een nieuwe regering, met de oude partijen….

Uit 2018: Ja, jammer dat Nederland zo slecht bestuurd wordt en er geen langetermijnvisies zijn. Daarom praten we al decennia over hetzelfde: asielprocedures, lerarentekort, woningnood, ouderenzorg, gezondheidszorg, daklozen, armoede, milieu en klimaat, banken, dividendbelasting enzovoort enzovoort.

4 JAAR later loopt het water over dijken, de pandemie is bressen aan het slaan IN de dijken. De regerende politici mogen wel uitkijken dat het niet uit de hand gaat lopen want onvrede en ongehoorzaamheid nemen hand over hand toe.

  • De woningnood heeft dramatische vormen aangenomen, een gemiddeld huis kost 438.000 euro. Er is nu in het HELE land woningnood, niet alleen in de grote steden. Overbieden is normaal, wie geld heeft wint, de maatschappelijke tweedeling tussen haves-and-have-nots neem toe. Lees Dossier Woningnood
  • 60 jaar gaswinning in Groningen met een opbrengst voor staat en bedrijfsleven van 420 miljard, de aardbevingen werden altijd ontkend tot ze moesten toegeven dat de schade aan huizen wel het gevolg was van aardbevingen. De getroffenen mochten afgelopen week in de kou in een rij aansluiten om 300 miljoen te verdelen (10.000 per huis) of een HELE dag in de wachtrij van een website te staan en wie te laat was had PECH. De nieuwe verantwoordelijke staatssecretaris loopt over van begrip (les 1 uit het handboek politicus: begrip hebben: ik voel uw pijn), maar zegt dat er maar beperkt geld is. Er komt een nieuw protest.
  • Het rechtssysteem faalde bij de toeslagen gedupeerden (vanaf 2005 al), ook de Hoge Raad het hoogste rechtssysteem faalde (ca 100.000 getroffenen)
  • De helft van belastinghoogleraren adviseert het bedrijfsleven. Dit zijn dus mensen die alle belastingwetten kennen en betaald advies aan bedrijven geven om zo min mogelijk belasting hoeven te betalen, alles legaal.
  • Een gemiddelde krant lezen levert een litanie van falen en zwakke plekken in de maatschappij op.
  • De asielproblematiek is groot, de landelijke overheid heeft gemeentelijke overheid gedwongen om ruimte beschikbaar te stellen. Het populisme zal hierdoor verder toenemen. Dossier Migratie/Immigratie
  • We moeten hopen op een zachte winter, want in een land dat in de top 10 van rijke landen staat kan er een tekort aan brandstoffen zijn…
  • Enzovoort…

Dit is het beeld van een gecorrumpeerde maatschappij waar slimme mensen anderen benadelen en dit alles is door de overheid gelegitimeerd.

In Dossier VVD heb ik de voorspelling gedaan de dat de val van MP Rutte (11 JAAR in functie) en de VVD diep zal zijn en dat ze ten onder zullen gaan aan hoogmoed en arrogantie.

Regeren/een land besturen is vooruitzien. Een goed econoom moet het hele naoorlogse industrie- en agrarisch beleid onderzoeken inclusief: 60 jaar Gronings gas (dat toevallig onder Nederlandse bodem aanwezig is, opbrengst 420 miljard, aardbevingen werden lange tijd genegeerd), gastarbeiders vanaf de jaren 1960 die door overheid en werkgevers werden uitgenodigd om goedkoop het vuile werk te komen doen (de problemen ontstonden in de oude wijken met goedkope huizen (het begin van het populisme in de jaren 1980), de arbeidsmigranten die door EU open grenzen (Schengen) vanuit de Midden- en Oost-Europese landen goedkoop vuil werk kwamen doen (verdringing van werkers hier (oa vrachtwagenchauffeurs), de liberalisering/privatisering van na de jaren 1990 in alle maatschappelijke sectoren, de wildgroei aan uitzendbureaus door minder regels (uitbuiting/toename flexwerk afname vast werk), het opzettelijk laag houden van het minimumloon, de globalisering enzovoort enzovoort.

De crux in Nederland is: (ik schreef er 30 jaar geleden al over): we leven hier op te GROTE voet. Een economisch-politieke elite (bedrijfsleven en politiek) drijven decennialang hun beleid door, maar hebben het LEF niet om op de nadelen van hun keuzes te wijzen. De burgers beseffen dit niet omdat ze onterecht denken dat er geen alternatieven zijn. Maar het moet ook gezegd worden dat veel mensen kritiekloos hun consumptieve levens leiden en wintersport als eerste levensbehoefte zien……(nog snel even voor een lockdown naar Oostenrijk).

Lees ook Dossier Stikstof waarin te lezen is hoe de overheid decennialang niet kon kiezen tussen economie en natuurbehoud waardoor de landbouw/veeteelt sector ontspoord is.

Update 31.12.2022

Het vertrouwen van burgers in politiek is afgenomen, met name het gebrek aan oplossingen van de woningnood en de asielproblematiek. Ik schrijf er 30 jaar lang over en sinds 2011 in 17 Dossiers….

Update 08.01.2023 (5 jaar later, bovenstaande 2018 geschreven voor corona en oorlog)

Exemplarisch interview in het tv programma Buitenhof over wat er gebeurd als er lange tijd slecht beleid is (dit staat los van de burgemeester van Amsterdam). Een (beperkte) opsomming: jongeren ontsporen en komen in de criminaliteit terecht, in sommige wijken nog meer dan in andere, 700 jongeren staan op een wachtlijst voor hulp maar de jeugdzorg is overbelast, wijkagenten hebben personeelstekort, er zijn ook te weinig leraren, mensen wonen zo klein dat kinderen thuis geen huiswerk kunnen maken, er is woningnood. etc.

Ook het andere gesprek tussen een econoom en een politiek analist liet een opsomming zien van een onontwarbare kluwe van problemen waar zelfs intelligente mensen onderhand geen raad meer mee weten.

In Nederland is altijd korte termijn beleid, tot de volgende verkiezingen, meestal 4 jaar, maar men wil de indruk wekken dat problemen volkomen onverwacht zijn. Er is altijd wel een excuus te vinden, corona, de oorlog in Oekraïne (die wel een rol spelen, maar niet helemaal). Op 15 maart zijn er weer verkiezingen, veel is niet van te verwachten. Ik voorspel een vergaande versplintering die tot meer polarisatie zal leiden.

Update 13.01.2023

Voorman van de Christen Unie politicus Gert-Jan Segers verlaat ineens de politiek en vertrekt uit de Tweede Kamer. Hij ziet er voor hem geen bestemming meer in na 10 jaar. Dit is een brave man en integer. Hij heeft echter twee kabinetten MP Rutte met verwerpelijk beleid mogelijk gemaakt. De tweede keer liet hij zich inpakken om toch mee te doen terwijl hij had gezegd dat hij met MP Rutte niet meer zou verdergaan. Al die crises van deze tijd hangen met elkaar samen en zijn in de afgelopen 12 jaar ontstaan en vormen een onontwarbare kluwe. Segers roept nu op om ‘elkaar te blijven zoeken’. Als ik de commentaren elders lees (op sociale media) ben ik erg mild in mijn analyse.

Dit maakt VVD en CDA weer sterker, ze zullen doorregeren en niets oplossen, alles voor de macht (ik schreef erover in meerdere Dossiers).

Zo moeilijk is dat toch niet: zorgen voor een betaalbaar huis in een veilige wijk, werk met een loon waarvan men kan leven (zonder dat er al te veel toeslagen nodig zijn), goed (openbaar) onderwijs waar burgerschap ontstaat, gezondheidszorg voor als men ziek is, goed openbaar vervoer voor als men ergen heen wil, mogelijkheden voor ontspanning in de vrije tijd….(ik schreef het allemaal eerder). Dat is een land besturen door een overheid en politiek beleid maken. Helaas, het is teveel gevraagd.

Update 21.07.2023

MP Rutte weg na 13 jaar (alleen nog demissionair regeren). Verkiezingen in november. Pieter Omtzigt krijgt virtueel (hij heeft nog geen partij) 46 zetels en mensen vragen zich af hoe dat kan. Dat is niet moeilijk, de vertwijfelde kiezer zoekt een betrouwbaar persoon, een betrouwbaar politicus, iemand die het land in goede banen gaat leiden.

Wat was het resultaat van de 15 maart verkiezingen (zie boven): de Boer Burger Beweging (BBB) won in het HELE land, overal, niet eerder voorkomen. Het is een conservatieve partij met boerenbelang voorop, mensen die niet begrijpen dat de natuur uitgewoond is in de afgelopen decennia. Ze zijn echter niet de enigen.

Lees ook (als er tijd voor is): Economisch beleid in Nederland.

Update 21.08.2023

Pieter Omtzigt heeft een partij opgericht Nieuw Sociaal Contract. Het kan goed gaan het kan mislukken, het ligt allemaal in de schoot van de Toekomst.

Update 19.09.2023 (5 jaar later)

Prinsjesdag 2023. Misschien later meer.

Update 30.01.2024 (6 jaar later)

Het onvolprezen onderzoeks platform Follow the Money met een artikel over de wet kinderopvangtoeslag. Kinderen werden uithuisgeplaatst als gevolg van overheidsbeleid, maar ze zijn het er nu nog niet over eens of de interpretatie van een wet (waardoor mensen in de schulden kwamen) wel goed was….

De VVD regeerde 13 jaar met MP Rutte, hij aast nu op een promotie in een hoge internationale functie. Als er een sollicitatiegesprek met hem gaat komen konen zou ik zeggen: NIET doen.

Aanvullingen mogelijk.

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, milieu, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie