Pandemie, klimaatcrisis, fijnstof, milieuvervuiling

(Geschreven in 2020)

Pandemie, klimaatcrisis, fijnstof, milieuvervuiling: de dolgedraaide consumptiemaatschappij moet doorgaan.

Het passagiersschip de Titanic (1912) werd onzinkbaar geacht, het schip voer bij de eerste vaart (van Engeland naar Amerika) tegen een ijsberg, 1522 van de 2223 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven. Tijdens het zinken speelde het orkest door, naar men zegt om de mensen rustig te houden bij de evacuatie naar de reddingssloepen.

Het Keizer Karelplein in Nijmegen op zaterdagmiddag (foto onder), 4 oktober 2020.

Is het niet een symbool voor menselijke hoogmoed, een gevoel van onkwetsbaarheid en optimisme. Ik schreef erover in de Dossiers.

De auto geeft de illusie van vrijheid maar als iedereen op zaterdagmiddag wil gaan winkelen (shoppen) staat men in de file. Iedereen wil het liefst de auto voor de deur van de HEMA parkeren zoals in vroeger tijden. Het autobezit neemt nog steeds toe naar verwachting tot ca. 9 miljoen (de laatste cijfers ken ik niet). Dit wordt door bijna alle partijen als wenselijk gezien. De MP (van de VVD) riep in 2013 op om een auto te kopen: ‘Koop toch die auto’ zei hij toen en dat alles om de economie na de crises van 2008 te stimuleren. De partij noemde zich ook graag de ‘VROEM, VROEM partij (130 kilometer rijden op de snelweg), maar na alle alarmerende toekomstvisies over het klimaat hebben ze dat motto laten vallen. Ook is 100 de maximumsnelheid geworden (mede vanwege de stikstofproblematiek), heel jammer voor al die mensen die een steeds krachtigere auto hebben waar men dus niets meer aan heeft. Het schijnt dat er autobezitters zijn die speciaal even naar de Duitse Autobahn gaan om lekker de voet op het gaspedaal te zetten. De auto wordt niet voor niets al heel lang ‘De Heilige Koe’ genoemd. Op YouTube staan ontelbare video’s van 4 wheel drives, bijvoorbeeld de nieuwste Landrover Defender (bestaat al 50 jaar, gemaakt voor het leger en boeren, niet kapot te krijgen, daarom rijden ze nog steeds). Deze auto (tegenwoordig een rijdende computer) kan een helling op die er echter in heel Nederland niet is, je moet naar een speciaal parcours.

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, economie, EU, filosofie, geschiedenis, journalistiek, Kapitalisme, klimaat, media, milieu, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s