Vroeger (Kort verhaal)

(Geschreven in 2017)

PIC_0003.800 (C) Ronald Puma
September 2017. Een schip geladen met kolen vaart bij Nijmegen over de Waal richting Duitsland.

‘Ja jongen, vroeger toen gingen ze helemaal in Zuid-Afrika en in andere landen in de kolenmijnen kolen delven. Dat was heel ongezond werk en de werkers werden slecht betaald. De kolen werden daar in een groot schip geladen en ze voeren dan helemaal naar Rotterdam. Daar werd de kolen in een kleiner schip overgeladen en dat schip voer dan over de Waal en Rijn naar Duitsland om in elektriciteitscentrales opgestookt te worden om er stroom mee op te wekken. Met die stroom konden gezinnen en bedrijven in hun behoefte voorzien. Wat ze toen al lang wisten was dat al die kolen en andere fossiele brandstoffen die miljoenen jaren in de aarde hebben gezeten en in 300 jaar werden opgestookt voor een temperatuurstijging zorgden. Daardoor veranderde het klimaat en de zeespiegel steeg. Ook veranderde de neerslag, in Spanje werd het heel warm en droog en oogsten mislukten en bij ons viel veel meer regen. Gelukkig zijn ze toen van zonne-energie en windenergie gebruik gaan maken anders hadden wij hier niet gezeten.’

Lees hier het artikel over het broeikaseffect: Dossier Broeikaseffect (CO2) uit 1981.

Zon en windenergie (C) Ronald Puma
Nieuwe windmolen en de zon.

(C) Copyright Ronald Puma 

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog wordt geschreven zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, economie, journalistiek, kort verhaal, media, milieu, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s