Spiegeltjes en kralen

(Geschreven in 2013) (Met Update 2021, 8 jaar later). 

Net zo als de zwarte bevolking in Afrika 400 jaar geleden werd gepaaid met spiegeltjes en kralen, zo laat de moderne mens zich paaien door de techniek. Met gebogen hoofd gaan de mensen door het leven, gevangen in een kunstmatige, virtuele wereld.

iPhone en iPad, de spiegeltjes en kralen van de moderne tijd.

Apple en Samsung, de spiegeltjes en kralen van de moderne tijd.

Apple and Samsung, the mirrors and beads of modern times….  

(Lees ook Dossier China (Met Updates) waar westerse bedrijven goedkoop hun producten in elkaar laten zetten ten koste van de Chinese werkers).

Update 08.02.2018 (5 jaar later)

Er zijn meerdere onderzoeken naar de verslavende werking van Facebook, Twitter en andere sociale media en de macht van de techbedrijven (Google). Zelfs ex medewerkers keren zich nu tegen dit soort bedrijven en hun macht.

Een mooi citaat (dat ik toevallig tegenkwam) van Václav Havel (1936 – 2011), een schrijver/filosoof die president van een land, Tsjechië, werd. Er zijn maar weinig politici die zich intellectueel mogen noemen, Václav Havel was er een.

Václav Havel in 1979:

“Onze aandacht richt zich daarom onvermijdelijk op de meest wezenlijke kwestie: de crisis van onze eigentijdse technologische maatschappij als geheel, de crisis die Heidegger beschreven heeft als de onmacht van de mensheid wanneer zij geconfronteerd wordt met de planetaire macht van de technologie. De technologie – het kind van de moderne wetenschap, die op haar beurt weer een kind van de moderne metafysica is – heeft zich losgemaakt van de menselijke controle, heeft opgehouden ons te dienen, heeft ons tot slaaf gemaakt en ons gedwongen mee te werken aan de voorbereiding van onze eigen ondergang. En de mensheid kan geen uitweg vinden: wij hebben geen ideeën en geen geloof, laat staan een politiek concept dat ons helpt de dingen weer onder menselijke controle te brengen. Wij kijken hulpeloos toe hoe die kil functionerende, door ons geconstrueerde machine ons onontkoombaar verzwelgt (…)”.

Citaat uit: Essay over Charta ’77, Václav Havel, Poging om in de waarheid te leven, Uitgeverij Van Gennep Amsterdam (2e druk 1989).

Update 23.05.2019

Lees hier over de ontsporing van de sociale media en de achtergronden: Meningen en sociale media

Lees hier over het narcisme van de moderne tijd: Het Ik-Tijdperk (Me, Myself, I)

Update 09.10.2020

“Met gebogen hoofd gaan de mensen door het leven, gevangen in een kunstmatige, virtuele wereld”. (uit 2013).

De verslaving aan de smartphone en de macht van de (Amerikaanse) bedrijven is bijna totaal. Er is een wedloop gaande tussen de bedrijven en consumenten (de persoonlijke gegevens, ook wel data genoemd) en overheden (de bedrijven hebben zich een machtspositie toegeëigend (ook financieel) en een monopolie. Vooral de EU probeert een tegenwicht te bieden. Hier zijn onderhandelingen en gesprekken gaande waar wij nooit van zullen horen, maar bedrijven hebben de beste juridische adviseurs die er zijn en doen alles om hun positie te behouden. Al de technologiebedrijven hebben multimiljardairs als leidinggevenden, ze zijn rijker geworden door de coronapandemie….

Uit serie Phones (2010 tot heden).

Update 12.08.2021

Toen Facebook naar de beurs ging in 2012 (100 miljard dollar, nu 1000 miljard, er zijn wel schommelingen) heb ik op de pagina van eigenaar Mark Zuckerberg gevraagd of ik als gebruiker ook geld zou gaan krijgen en een jaar later vroeg ik of ik geld zou krijgen na het plaatsen van foto’s op mijn pagina (wetende dat dit natuurlijk nooit zou gaan gebeuren).

Iemand die een voorzienende blik heeft gehad met betrekking tot de werking en invloed van tv en media was de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan (1911-1980). Hierin ben ik mij aan het verdiepen, een buitengewoon interessante denker, die bovendien stijl had.

(C) Copyright Ronald Puma 

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog wordt geschreven zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.
2018.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, economie, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek, religie, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s