Een nieuwe rubriek in de journalistiek

(Geschreven in 2014) (Met Update 2019)

Een nieuwe rubriek voor de journalistiek: onderzoeken wie er in het verleden politiek verantwoordelijk zijn geweest voor een bepaald beleid.

Een voorbeeld: er zijn  illegale uitzendbureaus in Nederland, ze zijn de afgelopen 10 jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten en ze bemiddelen in werkers uit Oost-Europa. De werkers worden onderbetaald en hebben niet dezelfde rechten als Nederlandse werknemers. Werkgevers maken er dankbaar gebruik van.

In 2014, na 10 jaar, wordt er gewerkt aan maatregelen om bovenstaande tegen te gaan. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk hoe het zover heeft kunnen komen en wie tijdens het kabinet Balkenende (2002 – 2010) verantwoordelijk is geweest voor het beleid dat dit mogelijk heeft gemaakt.

Tal van onderwerpen komen hiervoor in aanmerking: de controle op de banken en de financiële sector, alles wat speelt bij de woningcorporaties, de macht van medische sector enzovoort.

Nieuws in deze tijd is gecultiveerde machteloosheid. Dat komt door het grotendeels ontbreken van oorzaak en gevolg. De nieuwsconsument heeft een gevoel van machteloosheid, er gebeurd zoveel waar je niets aan denkt te kunnen doen. Er zijn tegenwoordig nieuwsmijders, mensen die het nieuws niet meer volgen.

In het artikel Dossier Vluchtelingen (Dossier Vluchtelingen/Migratie (Met Updates) heb ik een poging gedaan om het directe verband tussen de vluchtelingenstroom uit Afrika, die al sinds begin jaren 1990 aan de gang is (de vluchtelingen met een economisch motief) in verband te brengen met de westerse politiek.

Update 11.02.2016 (2 jaar later)

Goed stuk van hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant vandaag. (Titel: De krant blijft altijd bestaan).

De Volkskrant lees ik ruim 30 jaar (ook op papier). Mijn suggestie voor een nieuwe rubriek is de volgende. Een wekelijks terugkerend artikel over een onderwerp uit het verleden dat in het heden nog steeds een rol speelt. Titel van de serie: Terugblik. Ik zou bijvoorbeeld willen weten hoe de westerse politiek tegenover Syrië is geweest 20 à 30 jaar geleden. Van Egypte weten we dat de VS dit land 30 jaar lang geld heeft gegeven (totdat de opstand begon). Andere onderwerpen: de woningnood in Nederland die er na de Tweede Wereldoorlog altijd is geweest. De immigratie van de afgelopen decennia. Enzovoort. Veel onderwerpen in het nieuws hebben hun oorsprong in het verleden. Media laten echter vaak alleen de gevolgen zien en niet de oorzaken. Tevens is er een sterke tendens naar nieuwtjes, opinies, columns en aandacht voor celebrities en andere oppervlakkigheden. Iedere democratie kent zijn zwakte in de versimpeling van complexe problemen, dat heeft de geschiedenis laten zien. Een goede krant gaat dat tegen.

(Lees ook het artikel Gecultiveerde machteloosheid).

Update 19.10.2019 (5 jaar later)

Het beleid ten aanzien van de uitstoot van stikstof heeft tot een grote crisis geleid. We moeten nu terugkijken naar de verantwoordelijken van 10, 20, 30, 40 jaar geleden.

Lees hier over de Stikstofcrisis

 

 

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, journalistiek, media, politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s