Quote 500

(Geschreven in 2016)(Met Update 2018)

Ieder jaar is er de lijst met de 500 rijkste Nederlanders opgezocht door het blad Quote. Ze bezitten samen 100 miljard euro.

Hoewel de personen op deze lijst ongetwijfeld hard hebben gewerkt en er niets tegen rijkdom is, zijn de welvaartsverschillen in Nederland veel te groot. We zijn in de maatschappij van hebben en niet hebben terecht gekomen: werk met zekerheid en toekomst, een goede en betaalbare woning in een veilige buurt, geld hebben voor sport, ontspanning en vakantie ed.

De grote welvaartsverschillen zijn niet alleen in Nederland (de polarisatie), maar ook op wereldschaal (de economisch vluchtelingen uit Afrika, ik schreef er in 1991 al over) de oorzaak voor tal van problemen.

(Elders op deze website schreef ik dat de afgelopen 6 jaar (de periode van minister-president Rutte; VVD en PvdA) het aantal personen dat onder de armoedegrens leeft, het aantal daklozen, het aantal mensen in de bijstand en het aantal werkelozen is toegenomen).

Rijkste Nederlander is de oprichter van een uitzendbureau, hij bezit 3.5 miljard euro. Je hoort er weinig mensen over maar het natuurlijk een grote schande dat iemand die niets anders doet dan geld verdienen door de arbeid van anderen, zo rijk is geworden, absurd rijk. 

Het was beter geweest om in 2008 alle uitzendbureaus’s te nationaliseren in plaats van de banken. De banken hebben grote fouten gemaakt en wie fouten maakt in een kapitalistische economie gaat failliet, dat is een economische wet. (Nationalisatie van banken is een puur communistische aanpak, maar als het zo uitkomt is nationalisatie binnen het kapitalisme ineens ook mogelijk, dit noem ik ‘kapitalisme à la carte’). De genationaliseerde uitzendbureau’s hadden dan mensen zonder werk in samenwerking met de arbeidsbureau’s naar goede banen kunnen geleiden. Mensen met goede banen en vaste contracten hebben geld om een toekomst op te bouwen.

Wat we gezien hebben is het tegendeel. De toename van ZZP-ers (1 miljoen, de dagloner van deze tijd, geen werk geen geld en geen verzekeringen), onzekerheid, tijdelijke contracten en een kloof tussen de generaties. Jongeren vinden moeilijk werk, allochtonen zijn procentueel vaker werkeloos, boven de 50 ben je voor de arbeidsmarkt te oud. Resultaat is een door en door gepolariseerde maatschappij, waarbij het er om zal gaan spannen wie bij de komende verkiezingen in maart 2017 het initiatief zal gaan krijgen. Achter de polarisatie, met een steeds sterker geworden raciaal-etnisch-religieuze problematiek, zitten hoofdzakelijk sociaal-economische factoren. Dat is een feit.

Update 22.02.2018 (2 jaar later)

Kort bericht in de Volkskrant 21.02.2018: de loonkloof is toegenomen. De loonkloof is het verschil tussen de laagst betaalde werker en de hoogst betaalde werker. De topman van het grootse uitzendbureau van Nederland (zie boven) verdiende 52 x zoveel als de gemiddelde werknemer, dit was 48 x zoveel.

30 jaar geleden was mijn instelling dat 5 x zoveel een goed uitgangspunt was. 5 x het minimumloon. Als een chirurg of piloot een dienst voor jou verricht wil je graag dat hij een goede opleiding heeft gehad en dat hij een hoog verantwoordelijkheidsgevoel heeft en daar mag een goede vergoeding tegenover staan.

Update 02.11.2018

Schokkende cijfers deze week (uit de Volkskrant 01.11.2018). Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders steeg met 11,6 procent tot 163 miljard euro. Er zijn 31 miljardairs. De man van het bekende uitzendbureau staat nu op 4,8 miljard (zie boven). De dochter van een bierproducent is de rijkste persoon met 12,8 miljard euro.

Probleem in Nederland is dat er naar deze mensen wordt opgekeken, dat komt omdat de meeste mensen de illusie hebben zelf ooit ook eens rijk te worden. Maar de regel is dat ze in dienst van deze rijken zullen werken, een leven lang….

(C) Ronald Puma

De auteur studeerde geschiedenis en aardrijkskunde en heeft voor beide vakken de onderwijsbevoegdheid.
Dit blog komt tot stand zonder subsidie en/of crowdfunding en is onafhankelijk.

Over Ronald Puma

Fotograaf in Nederland / Photographer in the Netherlands.
Dit bericht werd geplaatst in Columns, cultuur, economie, filosofie, journalistiek, Kapitalisme, media, politiek, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s